Göz kapağı düşüklüğü (Ptozis) nedir, nedenleri nelerdir?

göz kapağı düşüklüğü ptozis

Göz kapağı düşüklüğü (Ptozis) nedir, nedenleri nelerdir: İlerleyen yaşlarda ya da felç, travma ve doğumsal bozukluk nedeniyle oluşabilen göz kapağı düşüklüğü, görünüm olarak insanları rahatsız eden bir durumdur ancak birçok kişi bu sorunun tedavisini de yaptırmamaktadır. Göz kapakları ile ilgili bu problem daha ileriki dönemlerde ciddi sorunlara da sebep olabilmektedir.

Göz kapağı düşüklüğünün nedenleri:

Göz bebekleri üstten 1-2 mm kalınlığında kapakla örtülüdür. Göz kapağındaki bu düşüklük 4-5 mm olup göz bebeklerini örtmeye başlamışsa buna göz kapağı düşüklüğü (ptozis) denmektedir.

Göz kapağı düşüklüğü ilerleyen yaşa bağlı yani yaşlılığa bağlı dokuların gevşemesi nedeniyle olabilmektedir. Çocuklarda görülen göz kapağı düşüklüğü ise doğuştan olabilir. Bu nedenlerin haricindeki göz kapağı düşüklükleri kazalar, travma, beyin sorunları ve felç gibi nedenlerden meydana gelebilmektedir. Ayrıca göz kapağındaki kas ve sinir problemleri, göz ameliyatı ve tümör gibi etkenlerden de Ptozis oluşabilir. Kontakt lens kullanımında kaynaklanan alerjik bir durumda da göz kapağı düşüklüğü görülebilmektedir.

Göz kapağı düşüklüğünde tedavi yöntemleri:

Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen göz kapağı düşüklüğünde tedavi, çocuk ve ileri yaş olarak ikiye ayrılmaktadır. Çocuklarda göz tembelliği gibi bir sorun da varsa gözlük ve kapama tedavisi bu sürece dahildir. Yetişkinlerin tedavisi de kozmetik görünüm ve görme fonksiyonlarının düzeltilmesine yöneliktir. Uygulanan tedavide frontal askı ve levator rezeksiyonu denilen yöntemlerden faydalanılmaktadır. Göz kapağının kas dokusu sorunlarında kapak aşağı doğru çekiliyorsa, kapakta küçük bir kesi yapılmakta, kas dokusuna ulaşılarak kas kısaltılmakta ve sorun giderilir. Sorun doğuştan olan bir sorun olup, sinir hasarı nedeniyle kas çalışmıyorsa, göz kapağı iç kısımdan kaşı kaldıran kasa iliştirilir. Kaşın kaldırılıp indirilmesinde de göz kapağı da iner ve kalkar.

Göz kapağı ameliyatı sonrası:

Ameliyat olan hastaların bir çoğu göz kapaklarının açık kalacağından kaygı duyarlar. Bu yanlış bir düşüncedir. Genellikle lokal anestezi ile yapılan ameliyatlardan sonra hastalar göz kapaklarını rahatlıkla kapatıp açabilmektedirler. Hasta ameliyat sonrası hemen taburcu edilmektedir. Taburcu edildikten sonra doktorun belirlediği zamanlarda pansuman ve kontrollere dikkat edilmelidir. Normal yaşantısına rahatlıkla devam edebilirler.

Leave a Reply