Göz kanlanması nedir, nasıl geçer?

Göz kanlanması, aslında gözün üst tabakasını kaplayan zarda meydana gelir. Bu noktada olan damarlar genişler ve kanlanma meydana gelir. Bazen bu damarlarda olan çatlamalar da kanlanma yaratır. Bazen iki gözde, ama sıklıkla tek gözde görülen bir durumdur.

Göz kanlanması neden olur?

Gözün üst tabakasını saran zara konjoktiva denilir. Kanlanma genelde burada meydana gelir. Bu noktada olan iltihaplar ve tahrişlerden kaynaklanmaktadır. Gözde olan kuruluk, alerji, mikrop kapma, yabancı cisim kaçması, travmalar, göz tansiyonu, göz içi iltihap, kirpik dibi iltihabı, güneşe fazla bakma ve çeşitli hastalıklar göz kızarıklığına neden olur. Bazı hastalıklarda da gözde kanlanma meydana gelebilir. Romatizma hastalıkları ve tiroid hastalığı sırasında gözde kanlanma oluşabilir. Göze kan oturması ise başka bir durumdur. Bu durum, tansiyonun yükselmesi, travmalar, ıkınmalar ve göğüs kafesi ani basınç artması ile meydana gelmektedir.

Göz kanlanması tedavisi:

Göz kanlanmasında tedavi, kanlanmaya neden olan hastalığın tedavisi ile yapılır. Tek gözde oluşan kanlanma, sulanma ve görmede azalma hali acil bir durumdur. Göze yabancı bir cisim kaçtığında bu cismin çıkarılması gerekmektedir. Ani göz tansiyonu artışında tansiyonun düşürülmesi, sistemik hastalıklarda hastalığın teşhisi, güneş yanığında göze ilaçlar damlatılarak, gözün kapalı kalması sağlanmalıdır.

Göz kızarıklığına neden olan olay, eğer göze gaz ya da sıvı damlaması ile oluşmuşsa hemen bol su ile göz ve çevresi yıkanmalıdır. Kontak lens kullanırken oluşan kanlanmada, hemen kontak lens bırakılmalı ve kullanılmamalıdır. Alerji kaynaklı oluşan göz kızarıklığında, kesinlikle güneş gözlüğü ve şapka kullanılmalıdır. Özetle, göz kanlanmasında altta yatan nedenler bulunmalı ve tedavi edilmelidir.

Kanlanma durumunda ne yapılmalıdır?

Ani bir şekilde göz kanlanması meydana gelir, sulanma ve ağrı oluşursa hemen doktora gidilmelidir. Bu durumda, kesinlikle doktorun vereceği göz damlaları kullanılır. Asla, göz damlası doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Çünkü gözde kalıcı hasar yaratabilirsiniz.

Göz kanlanmasına iyi gelen bitkisel yöntemler:

Bir tutam papatya, ebegümeci, mavi kantaron ve kırmızı gül su dolu bir kaba koyularak kaynatılır. Soğuduktan sonra, gözlere bir pamuk yardımıyla yavaş yavaş sürülür.

İki diş sarımsak ve 1 tatlı kaşığı toz şeker, ezildikten sonra bir pamuk yardımıyla gözlere sürülür.

Bir çay bardağı nohut ve üzerlik tohumu, bir kabın içinde ezilip toz haline getirilir. Daha sonra yumurta akı ilave edilerek, merhem kıvamına gelene dek karıştırılır ve gözün hemen üzerine koyulur.

Leave a Reply