Göz batması olası nedenleri ve tedavisi

göz batması

Göz batması olası nedenleri ve tedavisi

Gözde batma sıklıkla yaşanılan bir sorundur. Kaşıntı, sulanma ve batma genelde göze yabancı madde girmesi, göz kuruluğu kaynaklı olarak oluşabilir. Göze elle müdahale edildiğinde göz mikrop kapabilir veya gözde batmanın iltihaplanma kaynaklı olması da görülebilir. İşte, göz batması nedenleri ve tedavisi;

Göz batması nedenleri

Gözü tahriş eden maddeler

Yüzme havuzlarında olan klor, sabun, ev temizleyiciler, nemlendirici, şampuanlar, toz, duman, hava kirliliği, rüzgar gibi nedenlerle gözde batma hissi oluşur.

Göz kuruluğu

Göz yeterince nemli olmadığında, rahatsızlıklar oluşur. Gözyaşı ile göz nemlenir ve korunur. Yeterince gözyaşı üretilmediğinde göz kuruluğu oluşur. Bu durumda gözde batma hissi vardır. Tansiyon ilaçları antidepresanlar, doğum kontrol hapları, şeker hastalığı, tiroid bozukluğu buna neden olabilir.

İltihaplar

Gözde batma ve kızarıklık olması, gözün dış tabakasında iltihap oluşmasına neden olur. Bu duruma, göz nezlesi yani konjonktivit denilir. alerji, bakteri, virüs kaynaklı olabilen bu durum, kızarıklık, tahriş, burun akıntısı görülür. Sigara, evcil hayvan tüyleri, polen gibi alerjenlerle temas edildiğinde durum daha da kötüleşir.

Gözlük ve kontak lens

Gözünüze uygun kontak lens ve gözlük kullanmıyorsanız göz batmaları yaşarsınız.

Göz batması tedavisi

Duman ve kimyasallardan uzak durmak,

Göz yaşı damlaları kullanarak gözü nemlendirmek,

Alerjik durumda antihistaminik kullanmak göz batmasını engeller.

Enfeksiyon olduğu durumlarda doktorunuz antibiyotik tedavisi uygulayabilir.

Gözlerde batma hissi oluştuğunda tedavi iki türlü yapılır. Çevresel faktörlerde olan değişim ve ilaç tedavisi. Gözde batmaların nedeni uzun süre bilgisayarda çalışmaksa veya uykusuzluk ise bunların düzenlenmesi hastayı rahatlatır. Alerjik kaynaklı durumlarda, alerjiye neden olan faktörlerden uzak durmak batmayı engelleyecektir. Gözde batmalara neden olan başlıca faktör, göz kuruluğu kaynaklıdır. Kadınlarda, bilgisayarı aktif kullananlarda, menopoz sonrası dönemde olan kadınlarda en sık göz kuruluğu görülür. Göz kuruluğundan korunmak için yapay göz yaşı damlaları ile nemlendirme yapmak gerekir. Gözde kuruluğa neden olan enfeksiyonlar, tiroid hastalığı, romatizma hastalıkları kaynaklı oluşabilir.

Göz batması, göz kapağı iltihapları, göz tansiyonu ciddi hastalıklar kaynaklı oluşabilir. Görme bozuklukları, ışığa hassasiyet oluşabilir. Bu nedenle hemen göz doktoruna gitmek gereklidir. Göz batması ile başlayan pek çok hastalık ilerleyen dönemlerde görme kayıplarına neden olabilir.

Leave a Reply