Gonartroz (Diz kireçlenmesi) belirtiler ve tedavi

Diz ekleminin hasarlanması yani erken yaşlanmasına diz kireçlenmesi, Gonartroz denilir. Diz eklemlerinde rahat hareket etmemizi sağlayan kayganlık vardır. Bu kayganlık kaybolur ve hasta hareket ettiğinde ağrılar oluşur. Menüsküs, diz bağlarının yırtılması, dize alınan darbeler, eklem romatizması, eklem içi kırıklar ve mikrobik iltihaplar gonartroza neden olabilir.

Diz kireçlenmesi aslında yaşlılığa bağlı gelişir. Hastalık sinsi bir şekilde erken yaşlarda başlayabilir. Erken dönemde hafif ağrılar oluşabilir. Uzun yol yürümek ve merdiven çıkmak dizleri zorlar. Hastalık biraz daha ilerlediğinde, bu işlemlerde ağrılar başlar ve hareketleri zorlaştırır. Hasta, durumu ciddiye almaz ve doktora gitmezse, hastalık daha da ilerler. İlerleyen hastalıktaki başlıca belirti eklem ağrılarıdır. Eklemde sürtünme ve takırtı oluşması ilerleyen evrelerde ortaya çıkar. Takılmalar ve kilitlenmeler de oluşabileceği gibi, çok ilerlediği zaman bacakta şekil bozukluğu da meydana gelebilmektedir.

Diz kireçlenmesi tedavisi:

Kilo vermek;

Hastaların kilolu olması başlıca sorundur. Kilolu hastalarda bacaklara ve dizlere çok fazla yük biner. Bu durum hastalığı kötüleştirir ve şiddetini arttırır. Bu nedenle hastaya kilo vermesi önerilir. Kilo veren hastanın,  diz kireçlenmesi yavaşlar ve tedavi daha rahat olur. Hastaya diyetisyen ile kilo vermeleri önerilir. İlerleyen yaşlarda diyet önerilmez.

Egzersiz ve yürüyüş;

Diz kireçlenmesi olan hastalara yürüyüş önerilir. Bu noktada bir kafa karışıklığı vardır. Bazı doktorlar yürüyüş önermez, bazıları da önerir. Bu durumda önerilen şey, eğer yürürken ağrı varsa yürümemektir. Ağrı olduğunda zorlamamak gerekir. Bu durumda aktivitenin süresi kısaltılabilir.

Ağrı kesici ilaçlar;

Parasetamol ve aspirin gibi basit ağrı kesiciler etkilidir. Romatizma ilaçları, diz kireçlenmesinde çok iyi şekilde ağrıyı kontrol altına alır. Sadece üzerinde durulması gereken şey, bu ilaçları kullanırken mideye dikkat etmektir.

Kaplıca ve sıcak tedavisi;

Dizde kireçlenmeye bağlı olarak şişmeler yoksa, kaplıca ve sıcak uygulaması dize iyi gelir. Dizde şişme, kalp ve damar hastalığı varsa, bu hastaların kaplıca gibi sıcak uygulamalardan uzak durmaları gerekmektedir.

Fizik tedavi uygulamaları:

Diz kireçlenmesi olan hastalarda sıcak kompres, soğuk kompres, ultrason ısıtıcı, elektroterapi, lazer ve egzersizler ile tedavi uygulamalarına fizik tedavi denilir. Hastalar, haftada bir ya da iki haftada bir düzenli aralıklarla fizik tedavi yapmaları halinde ağrılarda azalmalar olur.

Leave a Reply