Glutamin nedir, L-Glutamin takviyesi neden kullanılır?

glutamin nedir, l-glutamin takviyesi hangi durumlarda kullanılır

Glutamin nedir, L-Glutamin takviyesi hangi durumlarda kullanılır?

Glutamin, vücudun glutamik asidi kullanarak ürettiği protein yapı taşı olan amino asitler arasındadır. Glutamin üretimini olumsuz etkileyecek bir durum yoksa vücudumuzun ihtiyacı kadar glutamin üretme kapasitesi bulunmaktadır.

Bağışıklığın korunması, sindirim sisteminin düzgün çalışması ve kas hücresi üretimi için kullanılmakta olan glutamin, besin takviyesi olarak da kullanılmaktadır. Besin takviyesi olarak kullanılmasının nedeni bazı araştırmaların kas kütlesini arttırdığı yönündeki sonuçlarıdır.

Glutamin eksikliğinde neler olur?

Glutamin, vücut tarafından üretilebilen ve sentezlenen amino asitlerdendir. Bazı ruhsal ve fiziksel stres nedeniyle vücudun ürettiğinden daha fazla glutamin ihtiyacı olabilmektedir. Karaciğer ve kas dokusunda depolanan glutaminin seviyesinde düşüş olursa ve süreklilik yaşanırsa vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasız kalmasına neden olabilmektedir. Glutamin eksikliği durumunda sindirim sistemi negatif etkilenmekte, ihtiyaç duyulan enerji üretilemediğinden halsizlik meydana getirmektedir.

Glutamin takviyesi hangi durumlarda kullanılır?

Yoğun fiziksel aktivitesi olmayan ve genel sağlık durumunda sorunu bulunmayanların glutamin takviyesi almalarına gerek yoktur. Glutamin takviyesi hakkında bazı bilgiler var ancak bu bilgilerin hiçbiri bilimsel verilere dayanmamaktadır. Glutaminin yağ yakmaya yardımcı olduğu ve kilo vermeyi sağladığı ile ilgili bilgiler olsa da aslında böyle bir özelliği bulunmamaktadır. Özellikle vücut geliştirme yapanlar arasında glutamin takviyelerinin kas kütlesini arttırdığı gibi bir bilgi vardır, ancak bu bilgi tam olmasa da az miktarda katkı sağladığı için kısmen doğrudur. Glutamin, çok sıkı diyet yapan kişilerin karşılaştığı kas dokusu kaybını önlemektedir. Ayrıca aşırı fiziksel aktivite sonrası aşırı egzersiz sendromu önleyici etkisi de bulunmaktadır.

Glutamin içeren besinler nelerdir?

Glutamin miktarını arttırmak için glutamin yönünden zengin besinleri tüketebilirsiniz. Glutamin içerikli besinlerde fazla bir seçenek bulunmamakla birlikte kümes hayvanları, sığır eti, yoğurt, süt, balık, lor peyniri, yumurta, sakatat, ıspanak, lahana ve maydanoz gibi gıdaları tüketmenize mani herhangi bir sağlık sorununuz yoksa bolca tüketebilirsiniz.

Glutamin takviyesinin yan etkileri:

Dozajında kullanıldığında güvenli olarak kabul edilen glutamin takviyesini her besin takviyesinde olduğu gibi uzmana danışmadan kullanmamakta fayda vardır. Kullanımla ilgili tavsiye almadan yapacağınız aşırı kullanım durumlarında bazı yan etkilerinin olabileceğini unutmamak gerekir.

Özellikle böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar ile reye sendromu sirozu olanların glutamin takviyesi almamaları gerekir. Bazı kanser hastalarında kemoterapinin yan etkilerini hafifletmeye yardım olsa da doktor kontrolünde alınmasında yarar vardır. Çünkü bazı hastalarda tümörün büyümesine yol açabilmektedir.

Mani olan kişilerin bazı ruhsal değişimlere uğramasına yol açabileceği için kullanılmamalıdır. Hamilelikte ve emzirme dönemindeki etkileri üzerine herhangi bir bilgi henüz olmadığı için, her ihtimale karşı kullanımından kaçınılmalıdır. Toz formunda kullanılan glutamin takviyesi sıcak içeceklerle karıştırılmamalıdır, çünkü sıcaklık ya da ısı amino asitleri nötralize etmektedir.

Leave a Reply