Gece Terlemeleri, Geceleri Aşırı Terleme

gece terlemesi

Gece terlemeleri, geceleri aşırı terleme; gece terlemenin binlerce sebebi olabilir. En klasik olan neden, gece havanın sıcak olması ya da kalın giyinmek olabilir. Fakat, bazı hastalıklar, gece terlemenin artmasına neden olmaktadır. Bu durumda daha hafif şeyler giymek, uyunan odanın iyi havalandırması yapılabilir. Buna rağmen gece terleme devam ediyorsa bir doktora görünmekte fayda vardır. İşte, gece terlemesi nedenleri;

Gece terlemesi neden olur?

Menopoz; menopoz dönemine giren veya menopozun başlangıç döneminde olan kadınlarda en fazla görülen belirti, gece terlemeleridir. Bu gayet normal kabul edilen bir durumdur.

İdiyopatik terlemeler; bazı kişilerde gece terlemesinin bir nedeni bulunmaz. Nedeni olan terlemeye verilen isimdir.

Enfeksiyon ve ateşli hastalıklar; tüberküloz, kalp zarı iltihabı, kemik iltihabı, abseler ve iltihaplar gece terlemesi yapabilmektedir.

Kanser ; Lenfoma gece terlemesi yapabilen bir kanser türüdür.

Bazı ilaçlar; antidepresanlar, aspirin, novaljin, niasin, tamoksifen, tansiyon ilaçları, viagra, kortizon ilaçları terleme yapar.

Şeker düşüklüğü, zehirli guatr, uyku apnesi, şeker hastalığı, ürik asit yüksekliği, alkol, inme ve felç gece terlemesi yapabilmektedir.

Gece terlemesi ve düşük şeker

Yemeklerden sonra şekerin kanda çok düşük olmasına hipoglisemi denilir. gün içinde sürekli acıkmalar olduğunda, baş ağrıları, zor uyuma, kötü rüyalar ve devamlı yorgunluk. Baş dönmeleri, halsizliğin yemek yenildiğinde düzelmesi, yemek yemeyince ellerde titreme, çok duygusal ve sinirli olmak, kontrolü kaybetmek, yemek sonrası uyku bastırması oluyorsa kan şekeriniz düşüktür. Kan şekeri düşüklüğü, karbonhidratlı beslenene, şeker tüketen, stresli hayatı olan ve aşırı kafein alan kişilerde olur. Bu hastaların açlık kan şekeri, tokluk kan şekerine bakılır.

Diyabet ve gece terlemesi

İnsülin kullanan şeker hastalarında gece kan şekerinin çok fazla düşmesi ile birlikte gece terlemesi, oluşabilir. Bazı diyabetli hastalarda ilaç kullanılmasa bile kan şekerinde oynamalar nedeni ile terleme oluşabilir. Bu nedenle bir doktora mutlaka danışılmalı ve kan şekeri ölçümü yapılmalıdır.

Zehirli guatr ve gece terlemesi

Tiroid bezinin aşırı hormon üretmesi ile oluşan zehirli guatr, vücutta çok fazla değişime neden olur. Özellikle gece aşırı terlemek bunlardan en önemlisidir. Tıp dilinde adı, hipertrioidi-Graves hjastalığı olan bu durum, ellerin titremesi, ağız kuruluğu, çok yemek yeme, kilo verme, çabuk sinirlenme belirtilerine sahiptir. Hemen bir doktora gidilip, kanda TSH, T3 ve T4 hormon tahlilleri yapılarak tedavi başlanmalıdır.

Leave a Reply