Gece aşırı terleme nedenleri

gece-terlemeleri-geceleri-asiri-terleme

Gece uykuya daldığınızda yastıkları ve yatağınızı ıslatacak kadar olan terlemeye gece aşırı terleme deniliyor. Bazen, bu sorun kalın giysiler ve havanın sıcak olması kaynaklı oluşabiliyor. Fakat, geceleri aşırı terleme bazı hastalıkların belirtisi de olabiliyor. İşte, gece terlemeleri ve gece aşırı terleme hakkında detaylı bilgi.

Gece terlemesine neden olan olası hastalıklar

Menopoz döneminde aşırı terleme olması normal kabul edilir. Bu terlemelerin ana nedeni hormon dengesizliğinin yaşanması olarak kabul edilir.

Bazı insanlarda terlemenin bir nedeni bulunamaz. Bu duruma idiyopatik terleme denilir.

Ateşli hastalıklar ve enfeksiyonlar gece terlemesine neden olabilir. Kalp zarı iltihabı, tüberküloz, kemik iltihabı, abseler ve iltihaplar gece terlemesine neden olur.

Lenfoma gibi bazı kanser türleri gece terlemesi ve kilo kaybı yaratabilir.

Antidepresan ilaçları, aspirin, novaljin, meme kanseri ilaçları, tansiyon ilaçları, viagra, kortizon gece terlemesine neden olur.

Şeker düşüklüğü, zehirli guatr, uyku apnesi, şeker hastalığı, ürik asit yüksekliği,

Alkol ve bazı nörolojik hastalıklar gece terlemesine neden olur.

Gece terlemesi ve düşük şeker

Yemek yedikten sonra şekerin hızla düşmesine hipoglisemi denilir. Gün içinde şiddetli acıkma, şekerli gıdalara saldırma, baş ağrıları, gece yarısı uyanma ve uyuyama, kötü rüyalar görme başlıca belirtileridir. Yemek yenildikten sonra halsizlik, yemek gecikince ellerde titreme, çok çabuk sinirlenme, yemek sonrası uyku uyuma isteği kan şekerinde düşüklük varsa yaşanabilir. Kan şekeri düşmesinin başlıca nedeni dengesiz beslenme, nişastalı gıdalar, şeker tüketme, stres ve kafeini fazla almak olarak sayılır. Bu durumda bir endokrin uzmanına başvurmak gereklidir.

Diyabet ve gece terlemesi

Genelde insülin veya hap kullanan şeker hastalarında gece terlemesi görülür. Bunun başlıca nedeni ilaç nedeni ile kan şekerinin hızla düşmesidir. Bazen de ilaç kullanılmadığı halde kan şekerinde düşme oluşabilir.

Zehirli guatr ve gece terlemesi

Tiroid bezinin fazla çalışması kaynaklı olarak oluşan hastalığa zehirli guatr yani graves hastalığı denilir. Bu hastalarda gece terlemeleri oluşur. Ellerde titreme, ağızda kuruma ve çok yemek yenilmesine rağmen kilo verememek, çok sinirli olmak başlıca belirti olarak kabul edilir. Bu durumda doktora giderek kan tahlili mutlaka yapılmalıdır.

Leave a Reply