Gebelikte (Hamilelikte) uykusuzluk ve uyku problemleri

gebelikte uyku sorunları

Gebelikte (Hamilelikte) uyku problemleri ve uykusuzluk Gebeliğin erken dönemlerinde uykuya ihtiyaç fazladır. Hamileler bu süre zarfında uyku sorunu yaşamazlar. İlerleyen aylar ile birlikte pek çok sorun kaynaklı uyku problemleri başlar. Gebelikte uyku sorunu çeken pek çok anne adayı vardır. İşte, gebelikte uykusuzluk, uyku problemleri;

Gebelikte uykusuzluk nedenleri

Gece çok sık idrara çıkma,

Karnın büyümesi kaynaklı yatakta rahat pozisyon bulamamak,

Gece bacaklara kramp girmesi,

Bacaklarda, belde ve sırtta olan çeşitli ağrılar,

Nefes darlığı, ağza acı su gelmesi başlıca uykusuzluk nedenleridir.

Gebeliğin ilk aylarında sırt üstü ve yan şekilde istenilen tarzda rahatlıkla yatılabilir. Zamanla gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak annenin vücut şekli hızla değişime uğrar. Bu durumda, karnın büyümesi kaynaklı anne adayı kendine rahat bir pozisyon bulamaz. Gebelikte bebeğin sağlığı için anne adaylarına sol tarafa doğru yatmak önerilir. Sol tarafa doğru yatıldığında ana damarlar üzerinde olan bası ortadan kalkarak, bebeğe daha fazla kan ve oksijen gider. Özellikle sol tarafa yatarken, bacakların arasına yastık koyulması çok daha rahat edilmesini sağlar.

Yan yatmak aynı zamanda nefes darlığının da önüne geçecektir. Eğer yatarken ağzınıza acı su geliyorsa anne adaylarına birden fazla yastıkla yatmak önerilir. Hamilelikte mümkün olduğunca sırt üstü ve karın üstü yatılması önerilmez. Sırt üzeri yatarken nefes darlığı, hemoroid, ağza su gelmesi gibi pek çok problem yaşanır. Gebelikte uyku sorunlarını halletmek için, yatmadan önce ılık duş almak, akşam saatlerinde çay ve kahve içmemek önerilir. Yatmadan önce 1-2 bardak ılık su içmek önerilir. Gündüzleri hafif tempolu yürüyüşler sizi rahatlatacaktır.

Hamileliği iyi uyku kalitesinde geçirmek hem bebek hem de anne adayı için en önemli konudur. Bu nedenle hamilelere düzenli uyku önerilir. Her akşam aynı saatlerde yatmak ve her sabah aynı saatlerde kalkmak uyku düzenini oluşturur. Düzenli uyku sayesinde bebeğin gelişimi daha sağlıklı olacaktır.

Leave a Reply