Gebelikte suçiçeği ve zona hastalığı

gebelikte suçiçeği ve zona

Gebelikte geçiren suçiçeği ve zona hastalıkları bebeklere zarar verebilir. Bu hastalıkları geçiren anne adayları kontrol altına alınmalıdır. Kontroller sırasında bazen gebeliğin sonlandırılması istenebilir. Bu durumda aile ve doktor karşılıklı karar vermelidir. İşte, gebelikte suçiçeği ve zona ;

Suçiçeği hastalığı küçük yaşlarda bir kez geçirilirse ömür boyu bağışıklık kazanılır. Fakat, suçiçeği virüsü olan vericella zoster virüsü vücutta sessiz bir halde beklemektedir. Bazen virüs bir anda harekete geçerek, zona oluşturabilir. Varicella virüsü bir DNA virüsüdür ve dayanıklıdır. Virüsün bulaşması havaya salınan öksürük ve hapşırma ile oluşur. Çok bulaşıcıdır ve suçiçeği geçirmeyen kişilerde hemen kapılır. Hatta zona geçiren kişiler ile bir arada olmak suçiçeğine yakalanmaya neden olabilir.

Hastalığın kuluçka süresi 10-20 gün aralığındadır. Hafif ateş, döküntü, halsizlik ve iştahsızlık ile başlar. Önce döküntü şeklinde olan kızarıklıklar zamanla içi su dolu keselere döner. Bunlara vezikül ismi verilir. Veziküllerin içinde olan sıvı berraklaşır ve daha sonra kabuklanır. Bu 3-4 günde bir defa kendini tekrar eder. Zonada ise durum biraz farklıdır. Özellikle sinir dağılım bölgelerinde ağrılı veziküler lezyonlar ile kendini belli eder. Suçiçeği ve zona tanısı genelde IgM antikorlarının pozitif olması ile koyulur.

Gebelikte bebeğe olan etkileri

Gebelikte suçiçeği geçirildiği için hamileliğin sonlandırılması gibi bir durum kesin olarak düşünülmez. Gebelikte suçiçeği geçiriliyorsa, mutlaka bebeğe geçecektir. Yaklaşık %1-2 oranlarında bebeğe geçen suçiçeği virüsü bazen hiçbir etki yaratmazken, bazen beyin ve sinir sistemi anomalileri, kol ve bacaklarda kısalık, kaslarda zayıflık ortaya çıkabilir. Bu durum genelde gebeliğin 20. Haftasından önce enfeksiyon geçirilirse ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle gebelik takibe alınmalıdır.

Gebelikte geçirilen zona enfeksiyonu bebekte bir zarar yaratmaz. Fakat, bebeklerde doğumdan 5 gün önce ve doğum sonrası 2 gün içinde geçirilen enfeksiyonlar tehlikeli bulunur. Bu durumda geçirilen suçiçeği hastalığı bebeğin hayatını kaybetmesine neden olabilir. Doğuma yakın dönemde dikkatli olunmalıdır.

Suçiçeği aşısı

Suçiçeği aşısı canlı virüs içerdiğinden gebelikte asla yapılmaz. Aşı uygulandıktan sonra 1 ay gebe kalınmaması önerilir. Bu süreden kısa bir süre içinde hamile kalınıyorsa mutlaka takibe alınmalıdır.

Leave a Reply