Gebelikte şekerli su testi (hamilelikte şeker yükleme testi)

gebelikte şeker yükleme

Gebelikte şekerli su testi (hamilelikte şeker yükleme testi)

Şeker yükleme testi nedir nasıl yapılır, gebelikte şeker yüklemesi neden yapılır işte detyalar. Şeker hastalığı, kanda olan şekerin artması ile oluşur. Kadınlarda gebelik öncesi şeker hastalığı olmasa bile bazen gebelikte şeker yükselmesi yaşanabilir. Bu durumda bu kadınlar ilerleyen dönemde şeker hastası olarak kabul edilir. Fakat, gebelik öncesi şeker hastası olan kadınlarda hamilelikte şeker kontrol altında tutulmalıdır. İşte, hamilelikte glukoz yükleme testi;

Gebeliğin 24-28 haftaları arasında gebelikte ortaya çıkan diyabeti anlamak için, 50gr. glukoz yükleme testi yapılır. Obezite, iri bebek doğumu öyküsü, 1. Derece akrabalarda gebelikte ortaya çıkan diyabet gibi risklerin olduğu hamilelerde daha erken yapılabilir. Bu noktada yapılan tahlil sonuçları normal olsa bile, 24-28 haftalarda tekrar edilmelidir.

50 gr. glukoz yüklemesi testinde kan şekeri 140 ve üzerindeyse, 100 gr. oral glukoz tahlili yapılır. Gebe 3 gün 300 gr karbonhidrat kullanır ve üçüncü gün aç karna kanı alınır ve 100 gr. glukoz içilir. Daha sonra birinci,ikinci ve üçüncü saatlerde kan şekeri ölçümü yapılır.

Açlıkta, 95 mg/dl

birinci Saatte, 180 mg/dl,

ikinci saatte, 155 mg/dl,

3.saatte, 140 mg/dl çıkması gereken değerlerden 2 tanesi olması gerekenden fazla ise, gebelikte diyabet tanısı koyulur. Tek değerin yüksek olması durumunda testin 1 ay sonra tekrarlanması önerilir.

Gebelik şekerinin anne ve bebek açısından riskleri nelerdir?

Şeker hastalığının gebelikte çıkması veya gebelik öncesinde olması bebek ve anne için belirli riskleri taşımaktadır. Bu durum kontrol altına alınmazsa, gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, erken doğum, düşük gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bebeğin fazla kilolu doğması sıklıkla gebelik şekeri ile ortaya çıkar. Bu durumda, bebeğin sezaryen ile alınması gerekmektedir. Bu nedenle, gebelik şeker hastalığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Leave a Reply