Gebelikte mide yanmasına ne iyi gelir?

Gebelik zaten zor bir süreçtir birde bu durumda meydana gelen mide yanması gebelik sürecinde kişiyi olumsuz etkilemektedir, peki hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir ve bu durum nasıl geçer işte detaylar. Mide yanması, mide içinde bulunan asidin yemek borusuna çıkması ve bu yol boyunca yanma hissi duyulmasıdır. Pek çok hamile, bu sorunu hamileliği boyunca yaşamaktadır. Genelde yemek sonrası başlayan bu durum, farklı zaman aralıklarında da ortaya çıkmaktadır.

Mide yanması belirtileri nelerdir?

Yemek borusunda yakan asit gelmesi, rahatsızlık, ağrı, geğirme, şişkinlik ve bulantı başlıca mide ekşimesi belirtileridir. Gebelik dönemi boyunca, çok şiddetli ya da az miktarda bu durum yaşanabilir. Mide ekşimesi her hamilede farklı şekillerde kendini belli eder.

Gebelikte mide yanması neden olur?

Gebelikte mide yanmasının pek çok nedeni vardır. Yaşanılan hormon değişimleri, büyüyen rahmin mideye baskı yapması ve gebelikte zayıflayan sfinkter kasları olarak sayılır. Fakat gebe kalmadan önce hazımsızlık sorunlarınız varsa, daha önce gebelik yaşanmışsa ve hamileliğin son dönemindeyseniz mide yanması çok daha fazla olur.

Mide yanmasına ne iyi gelir?

Elma sirkesi:

1 çorba kaşığı su ile 1 çay kaşığı saf elma sirkesi karıştırılıp, yemeklerden önce alınırsa mide yanmasının önüne geçmektedir. Ham elma sirkesi mide yanması şikayetlerine iyi gelmektedir. Marketten aldığınız elma sirkesi ise mide yanmasını arttırır. Elma sirkesi pastörize edilmemiş olmalıdır.

Limon:

Limon suyu, düşük mide asidini ve safranın artmasını sağlamaktadır. Evde hazırlanan limonata veya 1bardak çayın içine atılan limon dilimi mide yanmasına iyi gelecektir.

Zencefil çayı:

Zencefil, mide sorunlarına iyi gelen bir baharattır. Mide bulantısı ve yanmasına iyi gelir. Zencefili kaynar suda haşlayın ve 10 dakika kadar bekleyip 1-2 damla limon ile içiniz. Yüksek dozda zencefil kasılmalara neden olduğundan, mümkün olduğunca düşük dozda alınmalıdır.

Hindistan cevizi suyu:

Hindistan cevizi suyu asitleri nötralize eder. Bu nedenle, mide yanması çeken gebelere önerilir. Gebelikte mide ekşimesinde sıklıkla kullanılır.

Su:

Bol su içmek mide asitlerini seyreltir. Bu nedenle, hamilelik boyunca bol su içmek çok faydalıdır.

Rezene:

Rezene çayı ve limon, mide ekşimesi ve yanmasına iyi gelir. Rezene tohumu ve yağı da aynı etkiye sahiptir. Sindirim sistemini yatıştırır, asitleri azaltır ve iltihap attırır. Aşırı kullanıldığında gebelerde kasılmalara neden olduğundan fazla alınmamalıdır.

Nane:

Nane mide yanmasının önüne geçer, fakat bazı kadınlarda sütün azalmasını sağlar. Bu nedenle dikkatli ve az kullanılmalıdır.

Gebelikte mide yanmasını engellemek için yapılacaklar:

  • Yemeğinizi küçük öğünlerle sık yemeğe gayret edin,
  • Uyku öncesi yemek yemeyin,
  • Yemek yedikten sonra dik durun,
  • Akşam uyku sırasında yüksek yastıkla yatın,
  • Gün boyu bol su tüketin,
  • Yemek sonrası sakız çiğneyin,
  • Elbiselerin sizi sıkmasına izin vermeyin.

Leave a Reply