Gebelikte kansızlık-Anemi Hastalığı ve Detaylı Bilgi

gebelikte kansızlık

Gebelikte anemi yani kansızlık en sık rastlanılan durumlardandır. Hatta gebe kadınların yaklaşık %50’si kansızlık çekmektedir. Gebelikte günde 6-7 mg. kadar demir ihtiyacı vardır. Gebelikte kansızlık, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi riskleri vardır.

Anemide şikayetler

Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, eforla nefes darlığı, baş ağrısı, çarpıntı, bayılmalar, kulak çınlaması, uyku bozukluğu, saç dökülmesi, konsantrasyon bozukluğu, baş dönmesi, göğüs ağrısı, deride solukluk, nabzın hızlanması, kalp yetmezliği, dil atrofobisi, nöropati, sarılık olarak sayılabilir.

Kansızlığın gebelik üzerine etkisi

Düşük doğum ağırlığı, erken doğum, operatif doğum, fetal ölüm, doğum riskleri kansızlığın gebelik üzerine etkisi olarak sayılabilir. Gebelikte kan miktarı arttığından demir ihtiyacı da artmaktadır. Ne yazık ki hiçbir yiyecek demir ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu nedenle kesinlikle demir takviyesi alınmalıdır.

Gebelikte demir eksikliği, yetersiz ve dengesiz beslenme, sosyoekonomik durumun kötü olması, barsak parazitleri, sık doğum yapmak, kan kaybetmek ve gebelik boyunca demir ilacı almamak ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle her gebe demir hapları ile takviye almalıdır. Günde 60 mg. kadar alınan ilacın demir eksikliğini giderdiği bilinir.

Gebelikte kansızlığın tedavisi

Gebelikte kansızlığın tedavisinde bol demir takviyesi alınır. Ağızdan alınan demir hapları ve bol demir içeren gıdalar ile vücudun demir ihtiyacı karşılanır. Demir eksikliği düzeldikten sonra bile tedaviye demir alımı yapılarak devam edilir. Demir tedavisinde sıklıkla bulantı, kusma, ishal ve kabızlık oluşabilir. Bu nedenle doktorun verdiği doza uyulmalı ve ilaçlar yemeklerden sonra alınmalıdır.

Demir alırken yanında bol C vitamini ve protein alınırsa demirin emilimi artacaktır. Fakat, süt ve süt ürünleri, yumurta, çay ve kahve ile birlikte alınan demir ilaçları demirin emilmesini zorlaştırır. Karaciğer, kırmızı et, kuru bakla, tahıllar, taze sebze, kuru meyveler demirden zengin gıdalardır. Çay ve kahve tüketilecekse kesinlikle yemeklerden 1-2 saat sonra tüketilmelidir. Çünkü, çay ve kahve demir emilimini azaltır.

Gebelikte megaloblastik anemi nedir?

Gebelikte oluşan bu anemi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. En fazla folik asit eksikliği ile kendini belli eder. Megaloblastik anemide günde 1 mg. folik asit verilir. Hastalığı engellemek amaçlı olarak normal gebelere bile günde 0.4 mg. folik asit desteği verilmelidir.

Leave a Reply