Gebelikte kalsiyum ihtiyacı nasıl karşılanır?

gebelikte kalsiyum

Gebelikte kalsiyum ihtiyacı ve ne kadar alınması gerekiyor, kalsiyum içeren yiyecekler ve besinler hepsi bu yazımızda. Kadınların yaşamları boyunca kalsiyum en önemli mineraldir. Kalsiyum sayesinde kemik erimesinin önüne geçilir. Menopoz döneminde vücutta ciddi manada kalsiyum eksikliği oluşur bu da kemik erimesine neden olur. Hamilelikte kalsiyumun önemi büyüktür. Hamilelik döneminde kalsiyum sayesinde bebeğin kemik yapısı, dişleri sağlıklı olur. İşte, gebelikte kalsiyum alımı;

Gebelikte bir kadının kalsiyum ihtiyacı yaklaşık günde 1000 mg.dır. bu ihtiyaç yediklerimizden karşılanabildiği gibi bazen kalsiyum takviyesi gerektirir. Bu nedenle, bol miktarda süt, yoğurt ve peynir tüketilmesi önerilir eğer buna rağmen kalsiyum az ise, kalsiyum takviyesi alınır.

Kalsiyum içeren besinler

Süt ve süt ürünleri başlıca kalsiyum kaynaklarıdır. Kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, alabalık, sebzeler, kuru baklagiller kalsiyum açısından zengindir. Bu nedenle bu gıdaların düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Özellikle süt ürünleri olan yoğurt, peynir hiç aksatılmamalıdır.

100 ml süt 125 gr.

1 su bardağı inek sütü 250 gr.

1 kase yoğurt 250 mg.

1 avuç fındık ve badem 50 mg.

1 avuç kuru üzüm 30 mg. kalsiyum içerir.

Bazı insanlarda süt ve süt ürünleri laktoz toleransı denilen bir rahatsızlık oluşturur. Bu hastalıkta ürünler yenildikten sonra şişkinlik ve gaz oluşur. İşte laktoz toleransı olanlarda laktozsuz süt içilmeli ve portakal, mandalina, kuru üzüm, yeşil sebzeler ile kalsiyum alınır. Fakat bu besinlerde ki kalsiyum az olduğundan mutlaka kalsiyum takviyesi kullanılmalıdır. Hamilelikte kalsiyum çok önemli olduğundan doktorunuz tarafından kalsyum oranlarınız mutlaka incelenmeli ve ona göre bir yol tayini yapılmalıdır.

Hamilelikte kalsiyum ihtiyacını tam karşılamak için, günde 3 su bardağı süt, 3 kase yoğurt alındığında günde 750 mg. kalsiyum alınmış olur. Kalan 250 mg. için kuru baklagiller, meyveler ve sebzeler kullanılmalıdır. Böylece kalsiyum desteği almak zorunda kalmazsınız. Fakat, bu sebze ve meyvelerden kalsiyum almak için çok tüketmek gerekir. Bu durumda anne adayı kilo alabilir ve yağlanabilir. Süt ve yoğurt tüketemeyen hamilelerde ek kalsiyum desteği mutlaka alınmalıdır. Gebelerde kalsiyum eksiği için kullanılan ek haplar doktora danışılmadan alınmamalıdır. Çünkü, bunların fazlası da bebekte hasar yaratabilir.

Hamilelikte kalsiyum ihtiyacı nasıl giderilmeli?

Gebelik döneminde kalsiyum ve magnezyum

Hamilelikte kalsiyum kullanmanın önemi nedir?

Leave a Reply