Gebelikte kabızlık ve basur (Hemoroid)

gebelikte basur ve kabızlık

Gebelikte basur ve kabızlık en fazla rastlanılan hastalıklardır. Normal durumda günde 1 defa büyük abdest yapılır. Fakat, son yıllarda beslenme şekillerinin değişmesi sonucu kabızlık ve basur her insanda görülebilen bir problem olmaktadır. Hormonların etkisi ve büyüyen karnın bağırsaklara yaptığı baskı kaynaklı gebelikte kabızlık oluşur. İşte, gebelikte kabızlık ve basur problemi;

Bugün kabızlıkta en önemli tedavi şekli davranış ve beslenme değişiklikleridir. Doktorlar bu noktada ilaç tedavisi yapmaktansa, daha posalı yiyecekler tüketmek ve egzersiz önermektedir.

Hemoroid (Basur) nedir ve hamilelikte basur

Makat etrafında olan toplar damarların genişlemesine yani varisleşmesine basur, hemoroid denilir. basurun en önemli nedeni uzun süren kabızlıktır. Gebelikte basurun oluşumu en sık rastlanılan durumdur. Gebelikte basurun en önemli belirtisi, dışkıda görülen kandır. Her dışkılamada tekrarlayan kan yanında dışkımla ile başlayan uzun süren ağrılar vardır. Ele gelen şişlik ve kitleler de makat etrafında oluşabilir. Hemoroid gebelikte tedavi edilmez. Bunun yerine hastaya kremler, dışkıyı yumuşatan ilaçlar, sıcak oturma banyoları önerilir.

Gebelikte oluşan basur ve makat çatlağı gibi hastalıklar ağrı duyma, temiz tuvalet bulamama ve dışkılamayı erteleme kaynaklı kalın bağırsağın son noktasında  zamanla genişlemenin olması, sinirlerde olan zedelenme ile dışkı buraya yığılır ve kabızlık artık yerleşik olur. Bu nedenle, hastaları her gün düzenli olarak dışkılamaya teşvik edilmesi gerekir.  Fakat çok ağrılı durum varsa, küçük lavmanlar yapılabilir.

Gebelikte hareketsiz bir dönem geçirmek, az su içmek, posasız yiyecekler yemek kaynaklı kabızlık da oluşabilir. Bu durumda, kabızlıkta diyet yapılmalıdır. bağırsakları harekete geçirecek olan posalı yiyecekler, sebze, meyve, zeytinyağı ve bol su içilmelidir. Sabahları 1 bardak ılık su bağırsakları hareketlendirir.

Hemoroid, normal doğuma engel bir durum değildir. Dış genital organda yayılan varisleri var ve içinde kan pıhtısı birikimi varsa bazen doktor sezaryen kararı alabilir. Basit ve hamilelikte oluşan basurda doktor normal doğumda bir sıkıntı görmez. Doğum sonrası basur sorunları kendiliğinden düzelir. Çok nadir olarak devam edebilir.

Leave a Reply