Gebelikte ishal ve dizanteri nedenleri

gebelikte ishal

Gebelikte ishal ve dizanteri nedenleri tedavi süreci ve alınacak önlemler: Gebelikte ishal çok fazla su kaybedilmesi nedeni ile dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Eğer ishal, bir bakteri kaynaklı oluyorsa hemen antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Kanlı ishal olarak bilinen bu ishal türü gebelikte tehlikeli kabul edilir. İşte, gebelikte ishal ve dizanteri;

İshal, günde 3 defadan fazla dışkılamadır. Dışkı yumuşak, su gibi olabilir. İshaller genelde enfeksiyon kaynaklı olsalar da yenilen besinlerden olan zehirlenmeler başlıca ishal sebepleridir. İshallerde kusma, bulantı, ateş ve karın ağrısı sıklıkla oluşur. İshal, iyi temizlenmemiş sebze ve meyvelerden, güvenilir olmayan besinlerden alınmaktadır.

İshal olan kişi çok fazla su kaybeder. Vücudun elektrolit dengesinin yerine getirilmesi çok önemlidir. İshal olan hastalara bu nedenle hem serum hem de bol sıvı verilir. Hamilelerde ishal çok önemlidir. Eğer, ishal bakteri kaynaklıysa hemen bebeğe dokunmayacak antibiyotikler verilir. Bu şekilde ishalin önüne geçilir.

Dizanteri (Kanlı ishal)

Kanlı ishal, amip veya bakteri kaynaklı oluşur. İshalinde dışkıda kan vardır. Bulantı, kusma, karın ağrısı oluşur. Yaz aylarında görülme oranı artar. Yakalanmamak için hijyen kurallarına uymak ve sebze ve meyveler yıkanmadan tüketilmemelidir. Tedavide bol sıvı ve antibiyotik kullanılır.

Hamilelikte ishal bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte ishal olunması bebeğe bir zarar vermemektedir. Fakat, annenin aşırı derece su kaybetmesi elektrolit dengesini bozabilir. Bu durumda ishal olunduğunda hemen doktora gitmekte fayda vardır.

Hamilelikte ishal tedavisi

Gebelikte anne adayının sıvı kaybı tehlikeli bir durum olarak nitelendirilir. İshalin gebelikte tedavisi öncelikle kaybedilen sıvının yerine koyulmasıdır. Gebelerde, tansiyon düşmeleri, bayılma ve halsizlik sıvı kaybı ile oluşur. Anneye damar yolu ile sıvı takviyesi yapılır. Ayrıca ağızdan bol su tüketilir. İshale neden olan şeyi bulmak için kan ve gaita tahlilleri yapılır. Enfeksiyon tespit edildiğinde hemen bebeğe zararı olmayan antibiyotikler ile tedavi başlar.

Gebelikte ishale karşı önlemler

  • İçme sularının temizliğine dikkat edilmelidir,
  • Meyve ve sebzeler iyice yıkanmadan tüketilmemelidir,
  • Pastörize olmayan sütler içilmemelidir,
  • Son kullanma tarihi geçen ürünler tüketilmemelidir,
  • Çiğ et tüketilmemelidir, mümkün olduğunca dışarıda yemek yenilmemelidir.
  • Eller bol su ve sabun ile sürekli olarak temizlenmelidir.

Leave a Reply