Gebelikte (Hamilelikte) şeker hastalığı (Diyabet)

gebelikte diyabet

Gebelikte şeker hastalığı, gebe kalındıktan sonra kan şekerinin yükselmesine verilen isimdir. Bazı gebelerde hamilelik öncesi diyabet varken bazılarında sadece gebelikte şeker yükselmesi yaşanır. Gebelikte şekerin yükselmesine gestasyonel diyabet denilir. Gebe kalmadan önce şeker hastalığı olan kadınlarda kan şekeri dengeye alınarak sağlıklı bir doğum yaşanır. İşte, gebelikte şeker hastalığı;

Gebelikte şeker hastalığı kaynaklı oluşabilecek olan problemler

Gebelikte kan şekerinin yükselmesi kaynaklı iri bebek doğumu oluşabilir. İri bebeklerde, normal doğum ciddi sıkıntılara neden olabilir bu nedenle sezaryen ile doğum yapılır.

Gebelikten önce şeker hastalığı olan kadınlarda diyabet bebeklerde anormalliklerin oluşmasına zemin hazırlayabilir fakat, gebelikte oluşan şeker hastalığı bebekte problem yaratmaz.

Diyabetli olan gebelerde preeklampsi yani yüksek tansiyon gelişebilir, ani bebek ölümü, erken doğum riski, bebeklerde solunum sıkıntısı, akciğere gelişiminde anormallik görülür,

Bebekte kan şekeri düşüklüğü, bilirubin yüksekliği ve bebekte kan hücresi fazlalığı,

Bebekte gelişme geriliği, annede doğum sonrası yara iyileşme hızı düşer,

Diyabetik hamilelerde, aşırı bulantı, kusma, enfeksiyon oluşabilir.

Gebelikte şeker yükselmesi belirtileri ve tanı

Gebelerde kan şekerinin yükselmesi, susuzluk hissi, kilo kaybı, çok fazla yemek yemek, sık idrara çıkmak, yorgunluk belirtileri oluşur. Daha önce şeker hastası olan kadınlarda hamilelik diyabeti daha da alevlendirmektedir. Tanı için kesinlikle gebeye şeker yükleme testi yapılır. 24-28. Haftalarda gebelere 50 gr. glukoz yükleme testi yapılır. Şekeri bu testle 140 ve üzeri çıkarsa, 100 gr. glukoz yükleme testi yapılır. Buna göre diyabet tansı gebeye koyulur.

Gebelikte şeker hastalığı tedavisi

Gebelikte şekerin ani artışı ile oluşan diyabette verilen diyetler etkilidir. Eğer, diyetlere rağmen kan şekeri düşmez ise insülin tedavisi uygulanır. Gebe kalmadan önce şeker hastalığı olanlarda gebelikte planlı olarak tedaviye devam edilir. Diyabetik gebelerde herhangi bir sorun yoksa, doğum planlandığı normal zamanında gerçekleşir. Eğer, bebek iri ise kesinlikle sezaryen uygulanır. Fakat, diyabetik gebelerde erken doğum şansı çok yüksektir.

Diyabetik gebelerin doğan bebeklerinde tip 2 diyabet gelişme şansı 20 kat artar, gebelik yaşanırken diyabet geçirenlerde annelerin bebeklerinde diyabet gelişme oranı %33’dür. Genelde gebelikte diyabet geçiren kadınlar ilerleyen yaşlarda şeker hastası olmaktadır.

Leave a Reply