Gebelikte (hamilelikte) kanama

gebelikte kanama

Gebelikte (hamilelikte) kanama nedenleri, tedavisi hakkında detaylı bilgiler. Gebelikte kanama belirli dönemlerde olabilir. Bazen hamileliğin ilk dönemlerinde veya ilerleyen dönemlerinde kanama görülebilir. Gebelikte kanama bazen tedavi edilebilirken bazen de düşük ile sonuçlanabilir. Bu nedenle, kanama oluşunca hemen bir doktora gözükmekte fayda vardır. İşte, gebelikte kanama;

Hamilelikte kanamalar ilk aylarda ve son aylarda sıklıkla görülebilen durumlardır. Her kanama düşük tehlikesi içermemektedir. Bu tarz kanamalarda istirahat ve kullanılan ilaç tedavisi ile düşüğün önüne geçilebilir. Doğuma yakın sürede görülen kanamaların pek çok nedeni olabilir fakat, ara dönemde 4,5 ve 6. Aylarda kanama görülmesi nadirdir. Kanama başladığında bazen kasıklarda sancı ve belde ağrı olabildiği gibi hiçbir sancı olmadan da oluşabilir.

Hamilelikte kanama nedenleri nelerdir?

Hamileliğin ilk 3 ayında olan kanamalar genelde düşük tehlikesi olarak düşünülen kanamalardır. Bundan daha erken dönemde olan kanamalar genelde bebeğin anne rahmine yerleşmesi sırasında oluşur. Embriyo kendine rahimde bir yer açmıştır ve açılan yerden gelen kana, lekelenme tarzı vajinadan atılır.  Hamilelikte ağır kaldırma ve zorlanma ile oluşan rahim kasılması kaynaklı kanamalar, rahimde yapışıklığı ve şekil bozukluğu olan, miyomu olan gebelikte kanamalar vardır.

Hamilelikte bir diğer kanama yaratan durum, plasenta previa denilen bir durum oluşabilir. Bebeğin yanında plasentası vardır. Plasenta içine annenin kanı dolar, plasenta içinde göbek kordonu ile bu kan bebeğe ulaşır. Ufak bir zorlanma ile bu kan dışarıya akabilir.  Bu durum düşük riski de taşıyan bir durumdur. Doğuma yakın zamanda oluşan kanamalarda erken doğum işareti kabul edilir. Rahim kasılarak, rahim ağzını açar burada bulunan tıkaç, yani nişan dışarıya kanama ile atılır.

Kanamalarda tedavi nasıl yapılır?

İlk üç ayda oluşan kanamalarda gebeye progesteron ilaçları verilir. Burada amaç, progesteron hormonu ile rahim yumuşatılması ve rahmin kasılarak bebeği atmasına engel olunmasıdır. Zor hamile kalan ve tüp bebek yöntemi ile hamile kalan gebelere zaten progesteron hormonu verilir.  Rahim kasılması, plasenta previa yaşanıyorsa bu durumda gebeye yatak istirahati ve progesteron hormonu verilir.

Bebek anne karnında hayatını kaybettiyse kanama durdurulamaz ve bebek düşük ile atılır. Erken doğum gibi durumlarda gebeye, serum ile bol sıvı verilir, yatak istirahati ile erken doğumun önüne geçilir.

Leave a Reply