Gebelikte grip belirtileri ve tedavisi

Gebelikte grip belirtileri ve tedavisi

Hamilelik döneminde grip ve nezle gibi hastalıklara karşı çok dikkatli olmak gerekmektedir. Bunun başlıca nedeni, bu dönem boyunca ilaç kullanmakta çeşitli sorunlar olmasıdır. Özetle, hamilelikte her ilaç kullanılamaz. Hamilelik döneminde grip olursanız, yüksek ateş nedeni ile çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda doktora danışmak ve parasetamol grubu ilaçlar alınmalıdır.

Hamilelikte grip belirtileri nelerdir?

Hamileyken grip olmak ile normal zamanda grip olmak arasında aslında pek fark yoktur. Sadece ateş, vücut ağrıları ve yorgunluk normal zamandan çok daha şiddetli olabilir. Özellikle yüksek ateş, bebeğe zarar verebilir. Yüksek ateş, vücutta ağrılar, yorgunluk, burun akıntısı ya da tıkanması, hapşırma, boğaz iltihabı, öksürük, titreme, ishal ya da kusma başlıca grip belirtileridir.

Hamilelikte grip olmak bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte grip, doktor tarafından kontrol altına alınırsa bebeğe hiçbir zarar vermemektedir. Kontrol altına alınmayan grip, yüksek ateş bebeğe zarar verebilir. Bebekte çeşitli anomaliler oluşabildiği gibi düşüklerde yaşanabilir. Bu nedenle, hamilelikte grip kesinlikle ciddiye alınmalıdır.

Ateşin yüksek olması ve 24 saat boyunca düşmemesi, 38 derece üzerinde olması,

Nefes darlığı yaşanması, kanlı mukus,

Göğüste baskı hissi, ani baş dönmesi,

Şiddetli kusmalar, karında bebeğin hareketsiz olması durumunda acil hastaneye ulaşılmalıdır.

Hamilelikte grip virüs kaynaklı oluşur. Grip, grip olan kişinin öksürmesi, hapşırması ve onun özel eşyalarına dokunulması ile geçer. İşte, bu nedenle hamilelere kalabalık yerlerden uzak durmaları ve gripli kişilerle bir arada olmamaları önerilir. Bu sayede gripten korunmak çok daha kolaylaşır.

Hamilelikte grip tedavisi:

Hamileyken grip olduysanız mutlaka doktora gitmelisiniz. Asla evde kendiniz tedavi amaçlı ilaç almayınız. Bu durumda bebeğe zarar verebilirsiniz.

Parasetamol tedavisi:

Hamileyken alınan ilaçlar çok kısıtlıdır ve hekime danışılmadan alınmamalıdır. Hamileliğin ilk 3 ayında grip olunur ve şiddetli ağrılar olursa, parasetamol veya asetaminofen türü ilaçlar doktor tarafından verilir. Doktora danışmadan kesinlikle, ibuprofen, naproksen ve aspirin türü ilaçlar kullanılmamalıdır. Kullanılacak olan ilaçlarda doz ayarlamasına kesinlikle uyulmalıdır.

Ateş düşürücü ev tedavileri:

Ilık duş almak, kalın giyinmemek (pamuklu hava alan, esnek ve bol kıyafetler giyilmelidir), oda sıcaklığı 22 derecenin üzerinde olmamalıdır, alnınıza ıslak bez koyun ve ıslak çorapla yatın. Tüm bu uygulamalar ateşin çok daha yükselmemesi için yapılır. 24 saati geçen ve düşmeyen yüksek ateşte mutlaka doktora gidilmelidir.

Bitkisel tedaviler:

Aklınıza göre rastgele asla bitkisel ilaç ya da çay kullanmayın. Bu nedenle bebekte düşük ve kanama riski artışı yaşanabilir. Bol su için, tavuk çorbası ve taze sıkılmış portakal suyu içilebilir. Bol bol dinlenin. Hamilelikte önemli olan gripten korunmaktır. Bu nedenle mutlaka grip aşısı yaptırın. Grip aşısı, içeriğinde canlı mikrop barındırmadığından rahatlıkla yapılır ve bebeğe bir zararı yoktur.

Leave a Reply