Gebelikte diş bakımı ve diş hastalıkları

gebelikte diş bakımı

Gebelikte diş bakımı ve diş hastalıkları

Hamilelikte diş hastalıkları ve diş bakımı nasıl olmalıdır, gebelikte oluşan diş sorunlarına nasıl çözüm bulabiliriz işte detaylar. Gebelikte anne adayının dişlerine bakması ve iyi beslenmesi gerekir. Çünkü, gebelikte hormonların artması kaynaklı ağız içinde dengeler bozulur ve dişler hızla çürümeye başlar. Diş eti rahatsızlıkları ve diş çürükleri ile uğraşmamak için gebelikte dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve bol vitamin almak gereklidir.

Hamilelik döneminde A, C, D vitamini, fosfor ve kalsiyum, meyve,sebze, balık, et ve yumurta diş sağlığı açısından çok gereklidir. Üstelik, bebeğin dişleride anne karnında gelişmeye başladığından annenin dişlerine bakması, bebeğinde dişlerinin gelişimi açısından çok önemlidir.

Hamilelikte dişler neden daha hızlı çürür?

Hamilelik döneminde halk arasında bir inanışa göre, bebek çok fazla kalsiyum ihtiyacı duyduğundan annenin dişleri çürür denir. Oysa bu doğru değildir. Hamilelikte dişlerin çürümesinin başlıca nedeni;

Anne adayının abur cubur fazla yemeğe başlaması,

İlk aylarda olan kusmalarda anne adayının dişlerini fırçalamaması,

Gebelik hormonu olan östrojen ve progesteronun artmasına bağlı olarak dişetleri çok daha fazla kanayan anne adayının dişleri kanayacak diye fırçalamaması.

Hamilelikte diş tedavi yapılır mı?

Gebeliğin başlangıcında ilk aylarda bebeğin gelişimi çok hızlı olduğundan diş tedavisinden uzak durulur. Diş tedavisi için en ideal dönemler, 4,5 ve 6. Aylardır. Diş ve diş eti iltihapları olursa gebelikte bebeğe iltihap daha fazla zarar vereceğinden mümkün olduğunca jinekolog ile birlikte tedavi yapılmalıdır.

Hamilelikte diş tedavisinde anestezi yapılır mı?

Hamilelik döneminde kullanılacak olan lokal anestezinin bir yan etkisi olduğu konusunda bir bilgi yoktur. Ağrı kesiciler arasında zararsız olanlar kullanılmalıdır.

Hamilelikte diş tedavisinde antibiyotik

Hamilelikte belirli antibiyotiklerin kullanılmasına izin verilir. Bunları doktorunuzdan öğrenin. Hamilelikte röntgen ile diş görüntüleme yapılabilir. Bir sakıncası yoktur.

Hamilelik gingivitisi

Hamileliğin erken dönemlerinde, diş etlerinde şişlikler, kızarıklıklar oluşabilir. Bu dönemde diş etleri hassastır. Bunun başlıca nedeni hamilelikle birlikte artan progesteron ve östrojen hormonu kaynaklıdır. Buna hamilelik gingivitesi denilir. hamileliğin 2. Ayı gibi başlayan ve hamilelik sonrası kendiliğinden geçen bir durumdur.

Leave a Reply