Gebelik ve Hepatit (Sarılık) Hakkında Bilgi

gebelikte hepatit

Hepatit, karaciğerde oluşan iltihaplanmaya verilen isimdir. Çeşitli enfeksiyonlar, kimyasallar, ilaçlar, alkol kaynaklı oluşabilen hepatit, gebelikte de kendini gösterebilir. Hepatitin en fazla görülenleri, Hepatit A, hepatit B, Hepatit C ve D’dir. Hepatit A dışında olan hepatitler, vücudumuzda yaşam boyu yaşarlar.

Hepatit A

Hepatit A, gebelikte en zararsız olan enfeksiyondur. İyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden geçer. Kalıcı hastalık yaratmaz ve kendiliğinden düzelir. Gebelikte bebeğe geçse bile bir sorun yaratmaz.

Hepatit B

Hepatit B, vücuda girdikten sonra 2-6 ay arasında kuluçka dönemi yaşar ve hafif bir grip belirtisi olarak kendini belli eder. Bazı hastalarda enfeksiyon iyileşir ve vücut bağışıklık kazanır ama bazıları ise ömür boyu taşıyıcısı olurlar. Hepatit B, cinsellikle geçen bir enfeksiyondur.

Doğum ile birlikte annenin emzirmesi ile bebeğe geçer. Gebelikte bebeğe geçme durumu yoktur. Bu nedenle, hepatit B enfeksiyonu olan anneler, doğum sonrası emzirme yapmamalıdır. Sadece, doğum sırasında bebek aşılandıysa anne adayı emzirme yapabilir. Ancak, meme başında çatlama ve kanama olduğunda emzirme işlemi durmalıdır.  Gebe kalmadan önce hepatit B enfeksiyonu olanlarda gebelik boyunca ölü doğum, erken doğum ya da bebek anomalisi görülmez. Yenidoğan bebeklerde hepatit B aşısı 3 doz olarak uygulanmaktadır. Aşı canlı değildir ölü bir aşıdır bu nedenle gebelikte anne adayına uygulamada bir sorun yoktur.

Kanında aktif olarak hepatit B enfeksiyonu taşıyan annelere amniyosentez gibi uygulamalar yapılmamalıdır. Bu uygulamada iğne ile amniyon sıvısına girildiğinden iğne ile enfeksiyon bebeğe taşınabilir. Doğum şekli kesinlikle sezaryen olmalı ve yenidoğanın hemen yıkanması gerekmektedir.

Hepatit C

Hepatit C enfeksiyonu taşıyan annelerin bebeklere geçirme oranları %3-8 oranlarındadır. Yapı olarak hepatit B’ye benzemektedir. Gebelik öncesi tedavisinin 7 ay önce bitmiş olması gerekmektedir. Gebelikte bir tedavisi yoktur. Doğumda sezaryen olmalıdır, doğum sonrası anne bebeği emzirebilir.

Leave a Reply