Gebeliğin 9. ayı (34-40. Haftalar arası hamilelik)

gebeliğin 9. ayı

Hamileliğin 9. ayı 34-40 haftalık hamilelik süreci yaşananlar ve gelişim hakkında bilgiler. Gebeliğin 9. Ayı artık doğumun olduğu aydır. Tüm gebeliklerde süre 40 hafta olmasına rağmen, 38. Haftayla birlikte pek çok bebek doğar. Bazen, bebekler 41. Haftada da doğabilir. Gebeliğin son ayı, en fazla dikkatli olunması gereken aydır.

36 haftalık hamilelik

Bu hafta ile birlikte bebek, başını vajinal kanala doğru çeviri ve annenin karnı aşağıya doğru iner. Bebek, artık doğuma hazırlanmaktadır. Bebeğin aşağıya doğru inmesi ile birlikte, mide yanmaları, sırt ağrıları yavaşlar. Son ayda bebek artık yağ dokusunu arttırmaktadır.

Bebek için her an doğum sancısı başlayabilir. Doğum sancısı, kasılmaların düzenli olduğu ve giderek arttığı sancılardır. Bu noktada gerçek ve yalancı kasılmaları birbirinden ayırt etmek çok önemlidir. Gerçek sancılarda istirahat ile sancı durmaz devam eder. Üstelik, rahmin ağzını kapatan hafif kanlı, koyu renkli sümüksü yapı gelmeye başlar. Buna nişan adı verilir. Nişan geldikten 1-2 gün içinde bebek dünyaya gelmektedir.

Bebek, dokuzuncu ayda 3-3.3 kilogram kadardır. Artık tam olarak gelişimini tamamlamış ve rahimde hareket edecek yeri kalmamıştır. Bebeğin dış cildini kaplayan tüyler dökülmeye başlamıştır. Dökülen tüyler, ciltten dökülen cilt parçaları ile ilk dışkı bebek tarafından yapılır. İlk dışkıya mekonyum denilir.

Bu ayda artık bebeğin sezaryen mi yoksa normal doğum mu olacağı kararı verilmelidir. Fakat, bu karar doktor ile birlikte alınmalıdır. Annenin yaşı, bebeğin sağlık durumu, kilosu, doğum kanalının genişliği bu kararı etkilemektedir. Eğer, bebek ters duruyor, annede çatı darlığı varsa, bebekte kalp atımında bozukluk, iri bebek durumlarında anneye sezaryen önerilir. Hamilelikte bekleme süresi, 40 haftadan sonra 10 gündür. Beklenen doğum süresinin üzerinden 10 geçtiği halde bebek doğmaz ise, suni sancı ile doğum yaptırılır.

Leave a Reply