Gebeliğin 10. ayı ( 40 hafta sonrası hamilelik)

40 haftalık hamilelik

Gebeliğin (Hamileliğin) 10. ayı ve 40 haftalık gebelik işte yaşananlar ve bebeğin gelişimi. Gebeliğin 10. Ayına girmesi pek çok hamilelikte yaşanan bir durumdur. Planlanan doğum haftası üzerinden geçen zamana rağmen doğum olmuyorsa suni sancı verilerek doğum yaptırılır. Genelde, anne adayının ilk 12. Haftasında doğumun ne zaman olacağı bellidir. Doğumun gecikmesi hem anne hem de bebek açısından risk teşkil eder.

Doğumun gecikmesi ne gibi sorunlar yaratır?

Bebeği anne karnında besleyen plasentadır. Plasenta 40 haftadan sonra yavaşlar ve bebeğe giden oksijen, besinler azalır. Buda, doğumda bebeğin oksijensiz kalmasına ve kalp atımının bozulmasına neden olur.

Bebeğin içinde olduğu amniyon suyu, zamanla azalmaya başlayarak, kordona baskı oluştuğundan bebek beslenemez veya oksijensiz kalır.

Bebek, ilk dışkısını yapmıştır. Bekleyen bebeklerde bu dışkı parçaları akciğerleri tıkayabilir.

Günü geçen bebekler daha iri doğabilir.

Doktorlar, 40 haftayı geçiren bebeklerde, rahim ağzının ne kadar açıldığını inceler. Rahim ağzının açılması ve incelmesi bebeğin doğuma ne kadar yakın olduğunu gösterir. Genelde bu dönemde ishal ve bulantı çekilebilir. Bebek, aşağıya doğru döndüğünden pelvik bölgede ağrılar oluşabilir. Bu dönemde doktor kontrolleri dışında dinlenilmesi önerilir.

Tüm bu nedenler ile günü geçen hamilelikler kesinlikle kontrol altında tutulmalıdır. Gün aşırı bebek kalp atımları dinlenmeli, bebek hareketlerinin sayılması anne tarafından yapılmalı, ultrason ile amniyon sıvısı kontrol edilmeli, su gelmesi, kanam ve sancıda hastaneye gidilmelidir. Fakat, genelde 40 haftayı geçen hamileler hastaneye yatırılarak suni sancı verilerek doğum yaptırılır.

Leave a Reply