Gebe (Hamile) kalma günleri ve dönemi

Bu günkü konumuzda, Hamile kalmak için en uygun gün ne zamandır, bu konu hakkında bilgiler vermeye çalışacağız, işte detaylar. Gebe kalabilmek için yumurtalıklarda düzgün yumurta oluşumunun yanında, yumurtlama yani ovulasyon ve yumurtlanarak yumurtalıklardan (overler) atılan yumurtanın tüpler vasıtasıyla yakalanıp bu tüplerde spermle döllenmesi gerekmektedir.

Adetin ilk günüyle sonraki adetin ilk günü arasında kalan süre adet döngüsü olarak tanımlanmaktadır. Birçok kadında bu süre 28. güne denk gelmektedir. Sürenin hesaplanmasından sonra elde edilen rakamdan 14 gün çıkarılmakta ve sonuç olarak da adetin birinci gününden hesaplanması şartıyla yumurtlamanın tarihi elde edilmektedir.

Gebe kalmak için en elverişli günler hangileridir?

Gebeliğe en elverişli günler yumurtlamanın meydana geldiği gün ve bu günden evvelki üç günlük zamandır. Hamilelik ihtimalinin hesaplanması yapılırken, spermlerin üç gün canlı kalabildiği ve yumurtanın da 24 saat canlı kalabildiği unutulmamalıdır. Emin günlerin ne olduğunu hesaplayabilmek için, yumurtanın canlı kaldığı günü yumurtlama periyodu sonuna eklenmesi, spermlerin canlı kaldığı günleri yumurtlama periyodu ilk kısmına eklenmesi gerekir. Bu hesaplamaya bağlı olarak 30 günlük periyottaki emin devre ilk yarıda 11.güne kadar sürmektedir. İkinci yarıda da 21.gün başlamaktadır.

Bu hesaplamaların akılda kalması oldukça kolay olmaktadır, çünkün her iki günde de bir sayısı bulunmaktadır. Uygulanan bu kural adet periyotlarının hepsine uygulanabilmektedir. Mesela; 32 günlük bir periyotta emin günler ilk yarıda 13.güne kadar sürmekte ve ikinci yarının 23.gününde tekrar başlamaktadır. 28 günlük periyotte bu günler 9 ve 19’uncu günler olmaktadır. Bu sayede döllenme tehlikesinin bulunmadığı günler rahatlıkla hesaplanabilmektedir.

Emin günlerin diğer bir belirlenme yöntemi ise, bazal ısı olark adlandırılan vücut sıcaklığının ölçülmesi şeklindedir. Bunun için, her sabah uykudan kalkmadan yataktayken ağız yoluyla vücut ısısının ölçülmesi gerekir. Adet periyodunun içinde vücut ısısında farklılık olduğu görülür. Bu yöntemde yumurtlama günü temel alınmak suretiyle vücut ısısı belirli bir süre az olur, bir süre de fazlalaşmaktadır. Vücut ısısı yumurtlama gününe kadar 36,7 dereceden düşüktür ve yumurtlamanın gerçekleştiği günün ertesindeki sabah bu ısının üzerine çıkmaktadır.

Bu sayede, döllenme tehlikesinin olduğu evreye kadar her sabah vücut ısısı ölçülür. Ölçme yaptığı sabahlardan birinde 36,7 derecenin üzerinde bir vücut ısısına rastlanacaktır. İşte, bu durumda yumurtlamanın meydana geldiği anlaşılmalıdır. Tam emin olmak için ertesi sabah yeniden vücut ısısı ölçülebilir ve eğer vücut ısısı 36,7 derecenin üzerindeyse, bir sonraki yumurtlama dönemine kadar hamile kalma korkusu yaşamadan ilişki yaşanabilir. Bu sayede, ikinci yarıdaki emin günler arttırılmış olacaktır. Halbuki, basit bir hesapla bu süre daha az olacak ve ilerideki kanama yani adet günü de kesin olarak hesaplanabilecektir.

Teorik olarak kadınlar adet döngüsünün her günü hamile kalabilirler. Adetin görüldüğü günler ve adet görülmesinden birkaç gün önceki günlerde hamile kalma ihtimali çok düşük olsa da, bu ihtimal hiçbir şekilde sıfır seviyesinde değildir. Eğer takvim metodundan faydalanılacaksa, bu durum dikkate alınmalı ve adet gecikmesi yaşandığında hamilelik ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Leave a Reply