Gargara yapmanın etkileri nelerdir?

gargara yapmak

Gargara yapmak ve gargaranın etkileri, zararları nelerdir..

Gargara içildiğinde ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Alkolik kişiler sarhoş olabilmek adına gargaranın negatif etkilerini göz önüne hiç almazlar. Gargara içmenin kısa ve uzun vadedeki etkilerini anlatmaya çalışacağız. Alkol bazlı bir gargarayla ağzınızı çalkalasanız bile 20 dakika kadar sonra alkolmetre ölçümünden geçemezsiniz.

Herkesin bildiği gibi alkol bağımlılığı kişilerin kendi hayatlarını etkilediği gibi, ailelerini ve toplumu da olumsuz etkileyen bir olgudur. Gençleri alkol bağımlılığından uzaklaştırmak için yürürlüğe konulan yasalar yeterli değildir ve problemi çözmeye yetmez. Özellikle reşit olmayan gençlere alkol satışının yasak olması onları başka arayışlara itmektedir. Bu arayışlarda şuruplar, tıraş losyonları, cam temizleme ürünleri son olarak da gargara gibi maddeler tüketilmektedir. Özellikle gargara, içeriğindeki yüksek alkol oranı ve kolay elde edilebilmesi sebebiyle oldukça popüler olmuştur. Peki, gargaralar sağlık açısından tehlikeli midir?

Gargaradaki zararlı maddeler:

Alkol bazlı gargaralarda %14-%27 aralığında etil alkol bulunmaktadır. Bira ve şaraptaki alkol türündeki içkilerde bu tip alkol çok daha düşük düzeydedir. Gargaraların içki olarak tüketilmesinin önüne geçmek ve ek vergi ödememek için, üretici firmalar gargaralara kötü ya da toksik maddeler ilave etmektedirler. Yüksek oranda metil alkol içermekte olan gargaralar antiseptiktir, ancak çok miktarlarda tüketildiğinde timol ve ökaliptol denen temel yağlar içerirler. İçeriğinde bulunan başkaca toksik maddeler metil salisilat, florür ve hidrojen peroksittir.

gargara zararları

Gargara içmenin etkileri nelerdir?

Az miktarda kazaen gargara yutulmasının zararlı bir etkisi yoktur. Düşük ihtimalle ishal, kusma ya da bulantılar olabilmekte, bunlarda kısa sürede geçmektedir. Bazı kişilerde uyku hali, huzursuzluk ve tedirginlikle birlikte kısa süreli bilinç kayıpları da olabilmektedir.

Çok miktarda içildiğinde bulantı ve kusmanın yanında, bağırsaklara olan etkisi nedeniyle kontrolsüz bir ishal de görülmektedir. Ayrıca yetersiz ya da aşırı şekilde idrar yapma problemi de oluşabilir. İshalin aşırı olması halinde yatarak tedaviye ihtiyaç duyulabilir.

Gargara üreticisi firmalar, içilmesinin önüne geçebilmek için metil alkol eklemektedirler demiştik. Bu alkol türü kişilerde körlükten organ yetmezliğine, hatta ölüme sebep olabilen yüksek toksik bir maddedir. Örneğin; 10 ml’den daha az miktardaki metil alkol körlüğe sebebiyet verebilirken, üç katı metil alkol alınması ölümle sonuçlanabilecek durumların oluşması için fazlasıyla yeterlidir.

Gargaralar asidik yapıda olan ürünlerdir. Kişilerde boğaz, ağız, midede kimyasal yanıklar ve ülsere sebep olarak iç kanamaya yol açabilmektedir. Gargaranın içilmesi halinde kalpte hızlı atımlar ve düşük kan basıncı olabilmektedir. Gargaranın içeriğindeki etanol maddesi, beynin solunum merkezini baskılamakta ve solunumun hızını değiştirmektedir. Solunum hızının artması durumunda kişilerde boğulmaya bağlı ölümler de olabilmektedir.

Gargaranın içinde yer alan metil salisilat ve timol maddeleri potasyum ve metabolik asidoz düzeylerinin düşmesine sebebiyet verebilir. Kişilerde halsizlik, konuşma bozukluğu, reflekslerde tepkisizlik, yürüme problemleri, histeriklik ve bilinç kaybı şeklinde alkol zehirlenmesindeki belirtiler görülebilmektedir. Aşırı tüketildiğinde içeriğindeki metil alkol nedeniyle alkol zehirlenmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda kişide kalp yetmezliği, karaciğer ve böbrek sorunlarına neden olmakta ölüme kadar gidebilmektedir.

Leave a Reply