Gardner sendromu nedir?

gardner sendromu

Son dönemlerde çok sık duymaya başladığımız gardner sendromu, özellikle genç yaşlarda başlayan bir sendromdur. Gardner sendromu nedir?, gardner sendromu hakkında neler biliyoruz?, Bu sendroma kimler yakalanır?, Tedavisi var mıdır?

Gardner sendromunun özelliği bağırsaklardaki poliplerdir. Hastalarda yumuşak doku tümörleri ve kemik tümörleri de görülebilmektedir. Bu sendromun belirtileri genç yaşlarda ortaya çıkmaya başlamaktadır. Hastalarda deride yağ kistleri oluşması, kafatasında kemiksi tümörler meydana gelmesi ve ekstradan çıkan diş şeklinde durumlar da söz konusu olabilmektedir. Gardner sendromuna yakalanan hastaların bir kısmında ağrı yapmayan rektal kanamalar ve karın krampları da görülebilmektedir.

Gardner sendromunun tedavisi:

Bağırsakta görülen poliplerin ve tümörlerin yakın takibi ile tedavi şekillenmektedir. Hastalara düzenli bir şekilde kolonoskopi yapılmakta ve polipler temizlenmektedir. Bağırsakların alınması ya da rektum sendromun ilerleyen aşamalarında başvurulacak bir durumdur.

Gardner sendromu genini taşıyan kişi sonuç olarak bu hastalığa yakalanmaktadır. Bu durum sendromun otozomal baskın karakterde olması ile açıklanmaktadır. Aile geçmişinde gardner sendromu olanların genetik destek almaları gerekmektedir. Çocuk sahibi olmak için tüp bebek yönteminden faydalanan kişilerde, embriyo rahme yerleştirilmeden önce gardner sendromu geni kontrol edilmekte, bu geni taşıyan embriyolar rahme yerleştirilmemektedir. Gardner sendromu genini taşıyan kişilerin tüp bebek uygulaması ile çocuk sahibi olma çabalarında, geni taşımayan çocuk sahibi olma şansları vardır.

Gardner sendromunun tanılaması:

Nadiren görülen gardner sendromu, fazla miktarda osteom, cilt ve yumuşak dokuda mezenşimal tümör ile tanımlanmış, otozomal baskın karakterde kalıtımsal bir hastalıktır. Hastalığın erken tanılaması ve tedavi edilmesi önemlidir. 3-4 kadar osteom görüldüğünde gardner sendromu araştırılmalıdır. Tanılamada desmoid tümör, epidermoid kist ve benign tümörleri gibi cilt bulguları da değerlendirilmektedir.

Leave a Reply