Frengi hastalığı belirtileri nedenleri ve tedavisi

Diğer adı Sifiliz olan Frengi, bakteri kaynaklı ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Çok eski zamanlardan bu yana bilinen bir hastalıktır. Hatta 16. Yüzyılda Avrupa’da tam bir salgın yaratmıştır. Son yıllarda da hastalıkta bir artış gözlemlenmektedir. Özellikle genç erkekler arasında sık görülür.

Frengi 4 evre geçirmektedir:

Birincil frengi (10-90 gün)

Bu dönem, hastalığın çok rahat tedavi edildiği dönemdir. Bakteri kaynaklı olarak ağrısız bir kabartı, şişlik ile ya da genital yara ile kendini belli eder. Bu yaraya frengi şankırı denilmektedir. Genelde sadece 1 tanedir. Şankırı çıktıktan sonra yaklaşık 8-10 gün içinde, o bölgenin lenf bezlerine frengi atlamış ve bezleri şişirmiştir. Bezler sert ve ağrısızdır. Şankırı kendiliğinden yavaş olarak iyileşir.

İkincil frengi(1-3 ay)

Bu evrede frengi deri döküntüleri yaratmıştır. Frengi vücuda girdikten yaklaşık 2 ay sonra, vücutta olan tüm lenf bezleri şişer. Dış genital organda geniş kabarık plakalar oluşur. Ateş, geceleri baş ağrıları, düşkünlük, iştahsız olma ve uyutmayan sinir ağrıları oluşabilir. Bu evrede dalakta büyüme ve sarılık oluşabilir. Tedavi olmayan hastalarda, frengi kendiliğinden geriler ve gizli hale geçer. Bu durumda hasta aralarla frengi atakları yaşayacaktır.

Üçüncül frengi (4-10 yıl sonra)

Tedavi edilmeyen frengi yaklaşık 4. yıldan sonra ortaya çıkmaktadır. Mikrop gücünü kaybetse de, pembe halkalı döküntüler vardır. Kalp ve damar sistemine atlamıştır. Karaciğerde nodüller vardır. Hatta kemik, eklem ve testis gibi organlarda da nodüller bulunmaktadır.

Doğumsal frengi:

Doğum öncesi yani hamilelikte, annede olan mikrobun bebeğe geçmesi ile oluşmuştur. Bu durumda bebek düşebilir veya ölü doğum görülebilir. Doğumdan hemen sonra, ortaya çıkan belirtilerle bebeklik döneminde ortaya çıkabilir. Bebeğin ayak tabanlarında ve avuçlarında su toplamış keseler vardır. Nezleye benzer semptomlar yaşamaktadır. Bazen de çocuk 4 yaşını geçince ortaya çıkabilir. Damakta iltihaplanma, gözde sorunlar, burun çökmesi ve iç kulak sağırlığı oluşabilir.

Frenginin genel belirtileri nelerdir?

Genital bölgede ve kasıklarda rahatsızlık, yorgunluk,

Kırmızı ve ağrısız kabartı, lenf bezlerinde şişmeler,

Deri altı nodülü, saç dökülmesi, alında sert şişlik,

Deride değişimler, pembe lekeler, küçük kabartılar, kolda yaralar, menenjit,

Çeşitli felçler, körlük, sağırlık ve kalp hastalığı başlıca belirtileridir.

Frengi nasıl bulaşır ve nasıl korunmalıyız?

Frengi vajinal, anal veya oral seks yapılması, korunmasız cinsel ilişki, kan nakli, doktor ve hasta bakıcılarda mesleki olarak ile bulaşan bir hastalıktır. Hastalıktan korunmak için kuşkulu cinsellik yaşanmamalı, tek eşli olunmalıdır ve kondom kullanılmalıdır.

Frengi tedavisi nasıl yapılır?

Tedavisi sıklıkla penisilin ile yapılır. Kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır. Frengi geçirildikten sonra, tekrar bulaşarak frengi mikrobu alınabilir. Tuvaletlerden, hamamlardan, sauna, kapı kolları, yüzme havuzları ve ortak kullanılan eşyalardan hastalık kapılabilir. Bu nedenle mutlaka önlem alınmalıdır. Frengisi olan annenin bebeğine hastalığın geçme ihtimali %40 kadardır. Bu nedenle annenin genital organı ile bebek bir araya gelmemelidir. Anne doğumu sezaryen ile yapar. Anneden frengi alan bebeklerin %10’u ölür. Bu nedenle, hamile kadınlarda sifiliz mikrobu taranmalıdır.

Leave a Reply