Folikül kisti belirtileri nedenleri ve tedavisi

folikül kisti

Folikül kisti nedenleri belirtileri ve tedavi yolları

Folikül, kadınlarda yumurta hücresinin büyüdüğü yere vere verilen isimdir. Yumurta hücresinin bulunduğu yumurtalıklarda oluşur. Yumurta gelişip olgunlaştığında folikül çatlar ve dışarıya olgun yumurtayı salar. Bazen, folikül, çatlayıp yumurtayı dışarıya salamaz bu durumda folikül kisti dediğimiz keseciklere dönüşür. Aslında zararsız olan bu folikül kistleri çoğu kadında rastlanan bir durumdur.  İşte, folikül kisti belirtileri ve tedavisi;

Folikül kisti belirtileri nelerdir?

Folikül kistleri bazen hiçbir belirti vermeden kendiliğinden kaybolur. Bazen de, büyük ve patlarsa bazı belirtiler ortaya çıkar. Alt karında ağrı, baskı hissi ve şişme, bulantı, kusma, göğüslerde hassasiyet, adet döngüsünde bozulma, gecikme, sık tuvalete çıkma isteği oluşturur. Bazen de adet döneminin ortasında yırtılır ve ani sancı oluşturabilir.

Folikül kisti neden olur?

Hormon dengesizliği

Normal şartlarda folikül olgunlaştığında çeşitli hormonlar hipofiz bezinden salgılanarak, folikün yırtılması sağlanır. Hormonlar salgı yapmayı geciktirirse, folikül, çatlamaz ve orada beklemeye devam eder. Bu durumda büyür ve içi su dolar. Bunun başlıca nedeni, stres, çeşitli ilaçlar, beslenme sorunları, uykusuzluk, hareketsiz yaşam, hipertiroidi, sigara ve alkol gelmektedir.

Kilolu olmak

Kilosu normalin üzerinde olan kişilerde yani obezler de folikül kisti çok daha fazla oluşur. Bunun başlıca nedeni, bedenin özellikle üst kısmında oluşan yağlanmalardır.

İlk adet görme yaşı

İlk adetinin 11 yaşından önce gören kadınlarda folikül kisti çok daha fazla olmaktadır.

Folikül kistinin tedavisi

Folikül kistleri zararsız olduklarından çoğu zaman tedavi uygulanmaz. Fakat, bazen bazı tedavi yöntemleri uygulanır.

Sıklıkla hastalarda folikül kisti sürekli olarak büyüyorsa doğum kontrol hapı verilir. Bu haplar, folikül gelişimini yavaşlatır ve büyüyen folikül küçülür.

Cerrahi müdehale

Çapı yaklaşık olarak 8 cm.’i aşan kistlerde yumurtalıklara zarar vermeden alınabilir.

Folikül kisti, yumurtalığın sağında ve solunda oluştuklarından bulunduğu tarafa bağlı olarak kasık ağrılarına neden olurlar. Bazen yumurtlama düzensizliği ve adet gecikmesine neden olabilirler. Folikül kistleri, işlevseldir. Yani, her ay yumurtlama döneminde kendilerini tekrar ederler. Fakat, kanser ve başka hastalıklarla alakaları yoktur, genelde zararsız kabul edilirler. Yumurtlamaya bağlı olarak geliştiklerinden menopoz döneminde ve 40 yaş üzerinde çok daha az görülürler.

Leave a Reply