Folik asit eksikliği nasıl anlaşılır

folik asit eksikliği

Folik asit eksikliği nasıl anlaşılır: Folik asit eksikliği, vücutta anemiye neden olduğundan çok önemlidir. Özellikle hamile kadınlarda, bebeklerde doğum anomalisi olmaması için folik asit desteği alınmalıdır. Bu nedenle, hamile kadınlara kadın doğum uzmanları folik asit desteği kullandırır. Folik asit, kan dolaşımında oksijenin taşınmasına en büyük yardımcıdır. İşte, folik asit eksikliği nasıl anlaşılır?

Anemi nedir? ve folik asit eksikliği anemisi nedir?

Anemi, vücudun normalden daha az kırmızı kan hücresine sahip olması veya kırmızı kan hücrelerinin az hemoglobin içermesine verilen isimdir.  Kanda oksijen bu iki durumda da azalır. Çünkü, demir ve bazı vitaminler hızla azalır bu da anemiye neden olur. Folik asit aslında vücutta hücre yapımı için gerekli olan bir vitamindir. Bu vitamin vücutta depolanmaz işte bu nedenle sürekli olarak dışarıdan almak gerekir. Ispanak, brokoli, yeşil fasulye, karaciğer, patates bol miktarda folik asit içerir.

Folik asit eksikliği belirtileri

Yorgunluk, enerji eksikliği, baş dönmesi ve bayılma, nefessiz kalma başlıca belirtilerdir. Fakat çok nadir olarak; baş ağrısı, çarpıntı, tat duyusunda değişimler, kulaklarda çınlama, solgunluk, ellerde ve ayaklarda uyuşma, depresyon görülür.

Folik asit eksikliği neden olur?

Folik asit içeren yiyeceklerden yememek başlıca nedendir. Yetersiz beslenenlerde ve alkol alanlarda sıklıkla görülür.

Gebelikte vücutta olan folik asit bebeğe aktarılır ve ilerleyen gebelik döneminde folik asit eksikliği oluşur.

Çölyak ve Crohn hastası olanlarda bağırsaklarda emilim düştüğünden folik asit eksikliği oluşur.

Talasemi ve orak hücre hastalıkları kırmızı kan hücresi kaybına neden olur. Bu durumda, folik asit alımı arttırılmalıdır.

Bazı mide ilaçları, bağırsaklarda emilimi zorlaştırır.

Folik asit eksikliği tedavisi

Folik asit eksikliği yapılan basit bir kan testi ile ortaya çıkar. Tedavisinde günlük olarak folik asit desteği alınır. Anemi geçinceye kadar depo yapılır. Genelde 4-5 ay kadar ilaç tedavisine devam edilir. Bazı hastalar, kronik hastalıkları nedeni ile ömür boyu folik asit desteği alabilirler.

Folik asit ve hamilelik

Gebeliğin ilk 12 haftasında folik asit desteği almak gereklidir. Bunun başlıca nedeni bebeklerin omurgasında oluşan sipina bifida hastalığını engellemektir. Genelde planlı hamileliklerde hamile kalmadan önce folik asit alımı başlatılır. Doktorlar günlük, 0.4-0.5 mg’a kadar doz ile verirler.

Önceki doğumlarında omur ilik problemi olan bebek varsa, eşiniz ve 1. Derece akrabanızda omur ilik problemi varsa, çölyak, diyabet, orak hücre, talasemi hastalığı varsa, kiloluysanız, epilepsi ilacı alıyorsanız folik asit desteği verilmelidir.

Leave a Reply