FMF hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi

FMF hastalığı belirtileri ve tedavisi

FMF hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi: Tıbbi ismi Akdeniz ateşi olan FMF hastalığı ateşli bir hastalıktır. Genelde Akdeniz kökenli insanlarda görülür. Ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı, akciğerlerde ve eklemlerde ağrılar ile kendini belli eder. Nöbetler halinde meydana gelir. 1-3 gün kadar nöbetler devam eder. İşte, FMF hastalığı belirtileri ve tedavisi;

FMF hastalığı belirtileri:

Ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı, ağrılı ve şiş bilekler, kabızlık, diz altında kızarmalar, kas ağrıları, şişmiş testis torbasıdır. Hastalık nöbetlerle geldiğinden hasta kendini nöbetler arasında iyi hisseder. Hastalığın nöbetlerinin oluşması için egzersiz, enfeksiyon, cinsellik, stres tetikleyici olabilir.

FMF hastalığı neden olur?

Akdeniz ateşi yani FMF hastalığı genlerle geçen bir rahatsızlıktır. MEFV isimli gende görülen hastalık, bazen orta bazen de çok şiddetli olarak kendini belli eder. Aile içinde 1. Derece yakınında bu hastalık olanlar, ailenin köklerinin Akdeniz bölgesinde olması hastalığa yakalanma riskini arttırır. Hastalığın hemen tedavi edilmesi gerekir çünkü tedavi edilmediğinde tehlikeli durumlara neden olabilir.

Vücut, bir protein olan amiloid A’ yı üretir bu protein vücutta birikir ve organlarda hasar yaratır.

Böbreklerde hasara neden olur. İdrar yolundan protein kaybı oluşur ayrıca böbreklerde kanın pıhtılaşmasına ve böbrek yetmezliğine neden olur.

Kadınlarda kısırlığa neden olur. Artrit isimli eklem iltihabına neden olur.

FMF Hastalığı Teşhis nasıl koyulur?

Doktora gittiğinizde ailenin geçmişi soruşturulur ve genetik mutasyona bakılır. Yapılan çeşitli kan testleri ile vücutta olan enflamasyonun durumu anlaşılır. Beyaz kan hücreleri hastada çok fazla artmıştır. MEFV geninde FMF hastalığı mutasyonu incelenir.

FMF hastalığı tedavisi:

FMF hastalığı için henüz bilinen bir tedavi yoktur fakat, belirtiler kontrol altına alınarak hasta rahatlatılır.

Safran yani Kolşisin

Hap şeklinde alınan bu ilaç ile, vücutta olan enflamasyon azaltılır. Nöbetler engellenir. Bazı insanlara günde 1 doz diğer insanlarda günde 5-6 doz bile alınabilir. İlaç hastaların neredeyse tamamında belirtileri yok eder.

Diğer ilaçlar

Kolsişin belirtileri yok eder demiştik. Bazı hastalarda bu ilaç etki etmez. Bu hastalarda, enflamasyon engelleyen başka ilaçlar kullanılarak belirtiler kontrol edilir. Akut nöbet ve ağrılarda steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlarda kullanılmaktadır.

Leave a Reply