Felç geçirme anı nasıl anlaşılır ve Felçten nasıl korunulur?

Felç, özellikle diyabet ve yüksek tansiyon hastalarında görülen bir olaydır. Bazen yavaş gelişebildiği gibi bazen de hızla gelişir. Beyin damarlarında oluşan tıkanıklıklardan kaynaklanabilmektedir. Hastanın yürüyememesine, konuşamamasına hatta vücudunun bir kısmının çalışmamasına neden olur. 

Felç belirtileri nelerdir?

Kol, bacak veya yüzün bir kısmında duyu kaybı olması, baş dönmesi, yutkunmada olan güçsüzlük ve görme bozukluğu felç oluşmasının başlıca belirtileridir. Beynimiz bizi ters şekilde kontrol eder. Sağ beyin sol tarafımızı, sol beyin ise sağ tarafımızı kontrol eder. Bu nedenle, beynin sağında oluşan hasar sol tarafı etkilemektedir.

Felcin en erken belirtileri; Bir uzuvda aniden oluşan güç kaybı ve uyuşukluk, ani gelişen görme bozukluğu ve kaybı, aniden oluşan konuşma bozukluğu ve ani gelişen çok şiddetli baş ağrıları olarak sıralanabilir.

Hastanın felç geçirdiği nasıl anlaşılır?

Hastanın felç geçirdiğini anlamak için hastaya gülümsemesi, bir cümle kurması, iki kolunu kaldırması ve dilini çıkarması söylenir. Hasta bunlardan bir ya da birkaçını yapamıyorsa felç geçiriyor olabilir. Bu durumda acil olarak hastaneye gidilmelidir.  Hastanın acil olarak hastaneye gitmesi, felcin yaratacağı hasarın en aza indirgenmesi için önemlidir.

Felç neden oluşur?

Felçlerin en sık karşılaşılan nedeni diyabet ve yüksek tansiyondur. Bu hastalıklar, kan damarlarının hasar almasına ve kanın yapısının değişmesine neden olmaktadır. Akışkanlığı azalan kan pıhtılar oluşturur ve pıhtılar felcin başlıca nedenleri arasındadır.

Kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon uzun süre hastada kalırsa, hastanın damar yapısı bozulmuştur. Beyinde anevrizma denilen baloncuklar bu nedenle oluşabilir. Bu durumda beyin kanaması meydana gelir. Yüksek tansiyon, beyinde kanama ve felç gibi pek çok soruna neden olabilir. Bu durumlarda yavaş veya hızlı seyreden felç oluşabilir.

Felçten korunmak için yapılacaklar nelerdir?

Felçten korunmak için, var olan hastalıkların tedavisi yapılmalıdır. Tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kolesterol ve kan akışkanlığı kontrol altına alınmalıdır. Doktorun verdiği önlemlere uymak ve düzenli bir hayat yaşamak, bu hastalıkları kontrol altına almanızı ve felçten korunmanızı sağlamaktadır.

Yüksek tansiyon hastası olanlara yediklerine dikkat etmeleri ve özellikle tuzu hayatlarından çıkarmaları önerilir. Önerilen diyete rağmen, yüksek tansiyon hala devam ediyorsa tansiyon ilaçları kullanılmaya başlanılır. Şeker hastaları yediklerine dikkat etmeli ve rafine şekerden, şekerli gıdalardan uzak durmalıdır. Kolesterol yüksekliğinin başlıca nedeni sağlıksız yağlarla beslenmektir. Ayrıca hareketsiz hayat hem kolesterol, şeker ve tansiyon için tehlikelidir.

Leave a Reply