Fazla tüketildiğinde ölümcül derecede zararlı olan şeyler

Azı karar çoğu zarar diye boşuna dememiş büyüklerimiz, gerekli olduğu kadar tüketildiğinde yararlı olan, fakat aşırı miktarda tüketildiklerinde insan sağlığı açısından ölümcül olabilen bazı besinler, vitaminler ve kremler bulunmaktadır. Bu nedenle, sağlıklı olduğunu bildiğimiz ancak fazla tüketildiğinde zararlı olabilecek şeyleri sizler için derledik. İşte, fazlası ölümcül derecede zararlı 7 şey;

Fazla tüketildiğinde zararlı olan şeyler;

1- Diş macunu; Mineral olarak doğada bulunan florür, diş macunlarının içine girdiği zaman durum bir anda değişmektedir. Diş macunlarında kullanılan florür, diş çürümemelerinin önüne geçmek amacıyla formüle katılmaktadır. Ancak florür bulunan diş macunundan bir miktar bile yutulması zehirlenmelere neden olabilmektedir. I. Dünya Savaşı sırasında, düşman askerlerinin içme sularına florür katılmakta ve onların takatsiz ve bitkin olmaları sağlanmaktaydı. Ayrıca beyinde de tahribat yapabilen florür, insanların bitkin olmasına ve zehirlenmesine yol açabiliyor.

2- Turpgiller; Brüksel lahanası, karalahana ve brokoli gibi turpgiller, içeriğindeki zengin antioksidan ve çeşitli yararları yüzünden insanlara tavsiye edilmektedir. Ancak tiroid hastalığı veya kalp hastalığı varsa, bu tür besinlerin dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Bunun nedeni ise; turpgillerde yüksek oranda yer alan kanın pıhtılaşmasına neden olan K vitamini ve hormonların yavaş çalışmasına yol açan guatronejik maddeler bulunmaktadır.

3- Vitaminler; Gerekli olduğunda vitamin takviyeleri sayesinde vücut sağlığına önemli faydalar sağlanabilmektedir. Ancak ölçüsüzce kullanılan vitaminler, kanser ve türevli pek çok hastalığa yol açabilmektedir. Özellikle suda çözünebilen vitaminlerin fazlası, vücuttan idrar yolu ile atılabilmektedir. Ama A vitamini gibi Lipid çözünür vitaminler, insanın vücudunda depolanarak toksik düzeylere gelebilmektedir. Bu nedenle de karaciğerde hasara, sinir sistemi hastalıklarına, sakat doğumlara hatta kansere bile yol açabilmektedir.

4- Ton balığı; Ton balığının çiğ, konserve veya pişmiş olanlarında cıva bulunmaktadır. Cıva, birçok balık çeşidinde bulunan bir maddedir. Özellikle yırtıcı olanlardaki cıva oranı daha da fazla olmaktadır. Cıva insanlar açısından toksik bir maddedir ve vücuda fazla miktarlarda alınması tolere edilemeyecek derecede zehirlenmelere yol açmaktadır. Kişideki zehirlenmenin ilk görülen belirtisi, parmaklardaki uyuşukluk ve güçsüzlük hissidir. Bunun yanı sıra, vücutta titreme ve görme problemleri de olabilmektedir. Cıvaya uzun müddet maruz kalınması halinde ise, hafızaya zarar vermekte ve öğrenmede zayıflama meydana getirebilmektedir.

5-  Soya sosu; Kandaki sodyum – tuz miktarının artmasına Hypernatremia adı verilmektedir. Kan dolaşımında fazla oranda tuz olduğu zaman, tuz yoğunluğunun azaltılabilmesi için vücudun başka bölgelerinden hatta beyin de dahil olmak üzere su çekilmektedir. Eğer beyin bundan dolayı suyunu kaybeder ise küçülme olur ve kanama yaşanır. Dolayısıyla, sodyum bakımından zengin içeriği olan soya sosu gibi besinlerin gereğinden fazla tüketilmemesi ve ölçülü tüketilmesi gerekmektedir.

6- Siyah çay; Siyah çayın içeriğinde yer alan oksalat molekülü, kalsiyum mineralinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle, oksalat içerikli olan yiyecek ve içeceklerin aşırı şekilde tüketilmesi böbrek hastalıklarına yol açabilir. Bu hastalıkların en başında da böbrek taşı gelir. Konunun uzmanları, siyah çayın günde en fazla 4 fincan kadar içilmesi gerektiği yönünde fikir birliği içindedirler.

7- Kas kremleri; Kas kremleri genellikle ağrıların hafifletilmesi amacıyla kullanılır, ancak aşırı şekilde kullanılması tehlikeli durumlara yol açabilmektedir. Bölgesel bir şekilde kullanılsa da kas kremleri, içeriğinde bulunan maddeler gözeneklerden vücuda girmekte, kan dolaşımından tutun sinirlere ve kaslara varana dek yayılım gösterirler. Böyle bir durumda vücutta kimyasal zehirlenme yaşanma ihtimali söz konusudur.

Kaynak: Bu yazı, milliyet.com.tr/fazlasi-olumcul-derecede-zararli-pembenar-galeri-saglik-2581766/?PAGE=1 kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply