Faset sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi

faset sendromu nedir belirtileri ve tedavisi

Omurgamızın bel ve boyun bölgesinde faset eklem bozuklukları nedeniyle ortaya çıkan ağrılar oluşmaktadır. Faset sendromu, toplumumuzda boyun ve bel kireçlenmesi olarak bilinmektedir. Yazımızda faset sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Faset sendromu nedir?

Bel ağrısının sıkça görülen nedeni olan faset sendromu, üzerinde fazla durulmayan bir ağrıdır aslında. Bel omurlarında kireçlenme şeklinde tanınan bu sorun, genellikle boyun ve bel fıtığı ile birlikte görülmektedir.

Omurganın arka kısmında bulunan, omurların birbirine bağlanmasını sağlayan ve omurga hareketlerinde büyük rol üstlenen küçük eklemlere faset eklemler denmektedir. Faset eklemlerin oldukça karmaşık sinir ileti sistemi vardır ve ağrıya çok duyarlıdırlar. Darbeler, travmalar ve yaşlılık nedeniyle bu eklemlerde meydana gelen bozukluklar çok şiddetli bel, boyun ve sırt ağrılarına neden olmaktadır. Faset eklemlerdeki bozukluklar yaşlılığın etkisi olarak ortaya çıkabildiği gibi, ağır ve zor işlerde çalışan genç kişilerde ve sertlik içeren spor aktiviteleri yapanlarda da görülebilmektedir. Bunların yanı sıra, dengesiz taşınan ağır yükler de faset sendromuna olan yatkınlığı çoğaltmaktadır.

Faset sendromu belirtileri:

Ortaya çıkan ağrılar belin yan tarafında hissedilmekte, kalça ve bacakların üst bölümüne kadar yayılabilmektedir. Faset sendromunda ağrılar genellikle arkaya yaslanma ve yana dönmek suretiyle artmaktadır. Faset eklemlerdeki kireçlenmenin çoğalması omurilikteki sinirleri baskılayabilir. Bu baskılama sonucunda da boyun ve bel fıtığı ağrısına benzeyen ağrı gelişir. Kireçlenme boyundaysa kollara ve omuzlara yayılan bir boyun ağrısı, belde ise bacaklara ve kalçaya yayılan bir bel ağrısı oluşur.

Faset sendromu tedavisi:

Faset sendromu sonucunda oluşan ağrıların giderilmesinde faset eklem denervasyonu ve faset eklem enjeksiyonu şeklinde girişimsel metotlar kullanılmaktadır. Kullanılan bu metotlar floroskopi denilen radyolojik görüntüleme eşliğinde özel girişim odalarında uygulanmaktadır. Uygulamada genel anesteziye gerek duyulmamakta, damardan sakinleştirici ilaçlar verilmekte ve lokal anestezi yapılmaktadır. Hastanın floroskopi ile eklemleri ve eklem sinirlerinin geçmekte olduğu yerler görüntülenir. Faset sendromu ile birlikte sıklıkla görülen bel ve boyun fıtığı için uygulanan epidural ve transforaminal enjeksiyonlarla aynı seansta uygulama yapılabilir.

Faset eklem denervasyonunda faset eklemlerin ağrısını ileten sinirler bloke edilmektedir. Bu sinirler duyu ya da hareket ile ilgili olmayıp, yalnızca ağrı iletimi ile ilgilidirler. Bu uygulama ila sadece ağrı ortadan kaldırılmaktadır. Bu uygulamadaki en modern yöntem radyofrekans termokoagülasyon yöntemidir. Bu yöntemle sinirlere yüksek frekanslı radyo dalgalarıyla kontrollü ısı dalgaları uygulanmakta ve ağrının iletimi engellenmektedir.

Bu tedaviler sadece bir tek seansta uygulanmaktadır. Hastaların uygulamadan 3-4 saat kadar sonra ya da en çok 1 gece gözlem altında tutularak evlerine gitmeleri sağlanmaktadır. Evlerine dönen hastaların gerekli egzersizleri yapmaları ve vücutlarını doğru kullanmaları için dikkat etmeleri gerekenler anlatılmaktadır.

Leave a Reply