Farkında olmadan yılda 500 gr Böcek yiyoruz: Karminik Asit

karmin böceği

Farkında olmadan yılda 500 gr Böcek yiyoruz: E120 Karminik Asit, gıda endüstrisinde kırmızı renk olarak kullanılan bir kimyasaldır. Avrupa Birliği EC kodu ile kullanmaktadır. Karminik asit, kaktüs bitkisine kene gibi yapışan bir böcek türüdür. Gıda endüstrisinde kırmızı renk için kullanılan bu böceğin kanı, bedeni ve larvaları satılmaktadır. Özellikle Meksika’da hazırlanan Karmin böceği tarlalarında böcek üretilmektedir.

1 kilogram kırmızı renk elde etmek için, 150-160 bin kadar böcek gerekmektedir. Böcekler, toplandıktan sonra kurutuluyor ya da sıcak suya daldırılıyor, buhara tutuluyor. Üretiminde kullanılan bazı metotlar yardımı ile, kırmızı, mor ve pembenin tüm tonları elde ediliebiliyor.

Karminik asit isimli gıda maddesi, dondurma, sakız, süt ürünleri, pasta, kek, şekerler, jelatinli tatlılar, çikolata, sos, salam, sosis, reçel, marmelat, kola ve gazozlar, vişne suyu gibi yiyecek ve içeceklerde kullanılmaktadır. Ayrıca, duvar boyalarında, halılarda, cilt bakım ürünlerinde, rujlarda, allıklarda yani tüm kozmetiklerde kullanılmaktadır.

Karminik asidin zararları nelerdir?

Hiperaktivite, astım, egzama ve uykusuzluk karminik asit sayesinde olmaktadır. Kanserojen, insan bedeninde mutasyona neden olabilen bir madde olduğu üreme sistemi üzerinde uzun vadede sıkıntılar oluşturduğu düşünülmektedir.

Kuran’a göre haram mıdır?

Karminik asitin dinen caiz olmadığı din adamları tarafından tartışılmaktadır. Fakat, Maide süresinde 3. Ayette Allah, ‘’kan yemek Müslümanlara haram kılınmıştır’’ demektedir. Üretim esnasında böceğin kanının kullanılmadığını savunan pek çok üretici vardır. Bu konuda araştırma yapanlarsa, böceğin kanının kullanılmamasının imkansız olduğunu söylemektedir.

Karmin böceğinin kanından yapılan karminik asit bugün tüm gıda maddelerinde sakızdan süt ürünlerine kadar kullanılıyor. Kuran’da kan içmek domuz eti yemek ile aynı şekilde haramdır. Hollanda’da yapılan araştırmalarda, hepimizin yılda 500 gr. kadar böcek yediği ortaya çıkmıştır. Çünkü, işlenmiş gıdaların hepsinde böcek bulunmaktadır. Bu nedenle din alimleri ve pek çok gıda araştırmacısı bu konuda uzlaşama sağlayamıyor.

Leave a Reply