Evde yoğurt yapmanın 7 önemli püf noktası

Yoğurt, binlerce yıl öncesinden bugüne kadar kullanılan bir gıdadır. Özellikle Orta Asya’da ve Türklerde çok önemli bir gıdadır. Türkler, yoğurdu kurutarak kullanmayı bulan ilk halktır. Kemiklerimizin sağlığı açısından faydalı olan yoğurt, C ve B12 vitamini açısından zengindir. Potasyum, sodyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller yoğurtta bol miktarda vardır. Omega3 ve omega 4 yağ asitleri açısından da zengin bir besindir. Yazımızda, evde yoğurt yapmanın püf noktalarını anlatacağız. Öncelikle yoğurdun faydalarına bir göz atalım. İşte, detaylar;

Yoğurdun faydaları;

Yoğurt, kilo vermeye yardım eder, zararlı bakterileri öldürür, sindirim için yararlı bakterileri arttırır, metabolizmayı güçlendirir, bağışıklığı kuvvetlendirir, yüksek tansiyona iyi gelir, diş ve kemik sağlığına fayda sağlar, göz sağlığına ve cilt sağlığına iyi gelir, cildi nemlendirir, ölü hücreleri engeller, sivilce ve akneleri önler.

Evde yoğurt yapmanın püf noktaları;

Hazır olan yoğurtların yerine, evde kendinizin yaptığı yoğurtları tüketmek çok daha faydalıdır. İşlenmiş gıdaların zararlarını biliyoruz. Evde organik yoğurt yapmanın başlıca püf noktaları vardır. Halk arasında taş gibi yoğurt olarak isimlendirilen yoğurtta önemli olan şeyler, suyunun az olması, kaşığa alındığında uzamaması, yapışkan olmaması ve tadının ekşi olmaması gibi kriterleri içerir.

1- Yoğurt Yapımı için Yağlı süt kullanın;

Sütün yağlı olması,yoğurdun iyi olmasının başlıca etkendir. Yağsız süt kullanıldığında, yoğurt taş gibi olmaz ve tatlı olmamasına yol açar. Bu nedenle, yoğurt mayalarken mutlaka tam yağlı süt kullanılmalıdır.

2- Süt cinsinin yoğurda etkisi;

Küçükbaş hayvanın yoğurdu sert olur, yem ve yeşillik çok yenilirse yoğurt sulu olur.

3- Sütün kaynaması;

Yoğurt yaparken, sütün yaklaşık 7-8 dakika kadar kaynaması gerekir. Kaynamaya başladığında sütü bir kepçeyle havalandırın. Yaklaşık 2-3 dakika kadar havalanan süt, çok daha iyi maya tutmaktadır.

4- Mayalama;

Süt asla kaynatılan kapta mayalanmamalıdır. Sütü mayalamadan önce küçük parmağınız ile test edin. Parmağınızın yanmayacağı kadar ısıda olması mayalanmaya hazır olması demektir. Yoğurdu mayalarken mutlaka tahta kaşık kullanın

5- Yoğurdun üzerini bez ile kapatma

Maya işlemi sonrasında yoğurdunuzun üstüne bir bez serin (kış mevsiminde kalın sarılmalı, yaz mevsiminde ise ince sarılmalıdır) ve daha sonra da kapağını yarım bırakın. Bu durum, sütün içinde olan nemin alınmasını ve yoğurdun daha sert olmasını sağlamaktadır. Asla mayalı yoğurdu çok kalın sarmayın, çünkü bu durumda sulanır ve ekşir, bu sebeple yoğurdu sararken çok dikkat edilmelidir, çünkü en önemli püf noktalardan biri yoğurdun titizlikle sarılmasıdır.

6- Buzdolabına alırken;

Mayalanan yoğurdun, buzdolabında 4-5 saat kadar dinlenmesini sağlayın. Dinlenen yoğurt çok daha sert olacaktır.

7- Dinlenme sonrası;

Yaptığınız yoğurttan bir miktarını, daha sonra diğer yoğurtları yapmak için mayalık olmak üzere ayırın. İkinci yaptığınız yoğurdun gerçek ev yoğurdu olacağını unutmayın. İkinci yoğurdu yapmadan önce, mayanızı buzdolabından çıkarın ve dışarıda en az 2 saat kadar bekletip öyle kullanın.

Kaynak: Bu yazı, hurriyet.com.tr/evde-yogurt-yapmanin-7-puf-noktasi-40735170 kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply