Ertesi gün (sabah) hapı ve kullanımı

ertesi gün hapı

Ertesi gün (sabah) hapı ve kullanımı: İstenmeyen gebelik nasıl önlenir, ertesi gün hapı nasıl kullanılır, doğum kontrol hapı ve yöntemi bu yazımızda. Korunmasız cinsel ilişki sonrası kullanılan ertesi gün hapları, gebeliğin önlenmesini sağlarlar. İlişkiden hemen sonra alınması tavsiye edilen bu haplar, gebeliği önleme konusunda oldukça faydalıdır. İçeriklerinde hem östrojen hem de progesteron hormonu vardır. Bu nedenle çok daha etkilidir. İşte, ertesi gün hapı;

Ertesi gün haplarını ilişkinin hemen sonrasında kullanılması tavsiye edilir. Bu haplar gebelik riskini %70-90 oranında azaltır. Gebeliğin oluşma şansı %3-5 kadardır. Haplar ne kadar erken alınırsa o kadar etkilidir. Çok nadir olarak, mide bulantısı, kusma, memelerde hassasiyet, baş ağrısı, karın ağrısı, kanama gibi yan etkiler oluşur.

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Ertesi gün hapları eczanelerde satılır ve ağızdan 12 saatte bir defa toplam iki defa alınan haplardır. Bazı haplar sadece progesteron bazıları ise hem progesteron hem de östrojen içermektedir. İçeriğinde sadece progesteron içerenlerde bulantı gibi yan etkiler çok daha az görülür.

İlişkiden yaklaşık 3 gün içinde alınması önerilir fakat, hemen alınması avantajlıdır. Ne kadar erken alınırsa o oranda etkisi artmaktadır. %90 oranında koruma sağlamaktadır. Adet döneminde gecikme olursa mutlaka hamilelik testi yapılmalıdır.

Ertesi gün hapları, bulantı ve kusma yapmaktadır. Kusma hep alındıktan iki saat içinde olursa hap dışarıya atılmıştır. Bu durumda yeniden alınması önerilir. Kusma alındıktan 2 saat sonra olursa yeniden hap alınmasına gerek yoktur.

Hangi durumda ertesi gün hapı alınır?

Korunmadan cinsel ilişki yaşayanlar,

Prezervatifin yırtılması, vajina dışarısına boşalma durumlarında ertesi gün hapı kullanılmalıdır. Ertesi gün hapı alıp, hamile kaldıysanız hapın hamileliğe verdiği bir zarar yoktur. Bebek üzerinde bir yan etkiye sahip değildir.

Ertesi gün hapı hamileliği nasıl önler? Nasıl etki eder?

İçeriğinde progesteron ve östrojen olduğundan yumurtlamayı engeller, döllenme olduysa rahim içine yerleşmesine engel olur. İlişkiden hemen sonra alındığında yaklaşık %90 oranında koruma yapar. Daha sonraki günlerde alınırsa koruma oranları düşmektedir. Gebe iseniz bu haplar asla gebeliği sonlandırmaz. Sadece ilişki sonrası oluşabilecek olan gebeliği sonlandırır.

Leave a Reply