Erkeklerde meme büyümesi (Jinekomasti) nedir?

Erkeklerde meme büyümesi yani tıp dilinde Jinekomasti, hormon dengesinin bozulması ya da doğuştan olabilir. Bazı hastalardaysa jinekomastinin bir nedeni bulunamamaktadır. Erken yaşlarda gelişen meme büyümesinde hemen tedaviye başlanmalıdır. Bazı hastalarda ise, ameliyat kesin çözümdür.

Erkeklerde meme büyümesi neden olur?

Erkeklerde meme büyümesi, östrojen ve testosteron hormonu dengesi bozulması ile veya testosteron hormonunun vücut tarafından algılanmaması ile oluşabilir. Bazı hastalarda ise, meme büyümesinin hiçbir nedeni bulunmamakta, bazılarındaysa durum doğuştan gelmektedir.

Meme büyümesi doğuştan, ergenlik ya da ilerleyen dönemlerde oluşabilir. Bebeklerde oluşmasının başlıca nedeni, anneden bebeğe geçen östrojen hormonu kaynaklıdır. Ergenlikle birlikte, erkek çocuklarda östrojen ve testosteron hormonunda artış oluşur. Ergenliğin sonlarına doğru östrojen geriler ve normale döner. Bu dönemin başında erkek çocuklarda memede büyüme olur ve ergenliğin sonunda memeler normale döner. Yaşlılık döneminde, vücutta olan yağ dokusundaki testosteron hormonu östrojene döndüğünden, memelerde büyüme yani jinekomasti oluşur. Sonradan oluşan jinekomastide tümörlerin bazıları, psikolojik stres, virüs enfeksiyonları ve alkol etkendir.

Erkeklerde meme büyümesi düzelir mi?

Ergenlik döneminde oluşan meme büyümesinde, hormon tahlilleri normalse çocuğun ergenlikten çıkması beklenir. Ergenliğin sonunda meme büyümesi kendiliğinden normale döner.  İlaçların yan etkisi nedeni ile oluşan meme büyümesindeyse, ilaçlar bırakıldıktan sonra hasta eski haline geri dönmektedir.

Hastanın 18 yaş üzerinde meme büyümesi varsa, hastaya yapılan cerrahi operasyonla meme küçültme yapılır. Meme dokusu cerrahi olarak alınır. Meme dokusunda fazlalık olduğunda ultrasonik liposuction yapılabilir. Eğer meme derisinde sarkma varsa deri operasyonla alınır. Meme operasyonun nasıl uygulanacağı doktorun kararına bağlıdır.

Meme büyümesinde tek çözüm ameliyat mıdır?

Bebeklik döneminde oluşan meme büyümesi 1-2 haftada, ergenlik döneminde oluşan ise ergenliğin bitmesi ile çözümlenir. Fakat meme dokusunda çok sertleşme varsa, tek çözüm ameliyattır. 18 yaşını dolduran herkes bu ameliyatı olabilir.

Meme küçültme ameliyatlarının öncesinde hazırlık gerekir mi? Ameliyat nasıl yapılır?

Ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaçlar alınmamalıdır. Bitki çayları, gıda takviyeleri, sigara ve alkol alınmamalıdır. Genel anestezi altında uygulanan ameliyat, küçük memelerde lokal anestezi ile de yapılabilir. Meme başından yarım ay şeklinde kesik atılır ve meme dokusunda olan fazlalık dışarıya alınır. Liposuction yönteminde, içeride olan yağ dokusu eritilerek çıkarılır.

Erkeklerde meme küçülmesi ameliyatından sonra iz kalır mı?

Liposuction ve normal cerrahi ameliyatla yapılan uygulamalar vücutta iz bırakır. Meme başı etrafında yapılan yarım aylık kesi ile yapılan operasyonlarda, meme başı ile cilt arasında kalan iz çok fark edilmemektedir. Çok büyük ve sarkık olan memelere yapılan operasyonlarda ciddi izler oluşabilir. Bu, uygulamanın şekline göre oluşan izlerdir. Bu durum ameliyat öncesi hastaya bildirilmelidir.

Ameliyat sonrası oluşan ödemler 4-6 hafta içinde düzelir. Meme bölgesinde bant şeklinde bir korse iyileşmeye kadar kullanılır. Memenin tam olarak düzelmesi 6 ayı bulabilir.

Meme küçültme ameliyatının riskleri var mıdır?

Enfeksiyon, kanama ve meme altında sıvı birikimi tüm ameliyatlarda risk olarak kabul edilir. Ameliyat sonrası yara izi kabarıyorsa hemen doktora gidilmelidir. Fakat bu ameliyatlarda, bu tür rahatsızlıkların görülmesi yok denecek kadar azdır.

Leave a Reply