Erkek sağlığında hayati önem taşıyan testler

erkek sağlığında hayati önemi olan testler

Erkek sağlığında hayati önem taşıyan testler hangileridir işte detaylar.

Erkeklerde kanser ve kalp damar hastalıkları en fazla karşılaşılan sağlık problemleridir. Tüm erkeklerin 18 yaşından itibaren ağız ve diş, kilo, boy ve tansiyon ölçümleri ile sağlık kontrollerini yaptırmaya başlamaları gerekmektedir. Yazımızda erkek sağlığında hayati önem taşıyan testler hakkında bilgiler vereceğiz.

1- Efor testi:

Ailesinde kalp rahatsızlığı riski bulunan ya da kalp rahatsızlığı olanların erken dönemden itibaren bu testleri yaptırmaları gerekmektedir. Özellikle yaşı 50’nin üzerindeki kişilerin mutlaka yaptırmaları lazımdır.

2- Kolesterol ve diyabet testleri:

Ailesinde kolesterol problemi, diyabet, obezite ve tansiyon sorunu olanların 30 yaşından başlayarak mutlaka kan testlerini yaptırmaları gerekir. Bu sorunlar ailenizde yok, ancak yaşam koşullarınız iyi değilse 45 yaşından itibaren her üç yılda bir tarama testleri yapılmalı, özellikle diyabet ve kolesterolü kötü olanların bu testleri daha sık aralıklarla her yıl yaptırmalarında yarar vardır.

3- Görme ve işitme testleri:

Her erkeğin 40 yaşından itibaren görme sorunları meydana gelebileceği için doktor muayenesinden geçmelidirler. Geçmişten gelen bir işitme kaybı da olabilir, bunun da erken belirlenebilmesi için işitme testlerinin de yapılmasında fayda vardır.

4- Prostat muayenesi:

Erkeklerin en sık yakalandıkları kanser türleri arasında prostat kanseri üçüncü sıradadır. Kanserin erken teşhisi açısından önemli olan basit muayene ve testlerin yaptırılması, kanser riskinin erken tanılanmasına imkan sağlayacaktır.

5- Mide ve kalın bağırsak tarama testleri:

50 yaşından itibaren yılda en az bir defa dışkıda gizli kan araştırması yapılmalı, üç yılda bir kolonoskopi kesinlikle önerilmektedir.

6- Bulaşıcı hastalık tarama testleri:

Hepatit B ve C ile birlikte HIV gibi cinsel yollarla bulaşan hastalıkların tespit edilebilmesi için, genç yaşlı bütün erkeklerin sağlık kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmaları gerekmektedir.

7- Depresyon taraması:

Günlük hayatın mevcut karmaşası erkeklerde maskeli depresyon sebebidir. Bu nedenle, 50 yaşlarından başlayarak depresyon görülme olasılığı daha fazla olduğundan rutin taramaların yaptırılması önerilmektedir.

8- Cilt muayenesi ve taramaları:

Yaşanması muhtemel cilt kanseri vakalarının önüne geçebilmek, kötü huylu benler ve bazı cilt bulgularının yılda en az bir defa değerlendirilmesi ve taramalarının yaptırılması gerekmektedir.

9- Alerji testi:

Yaşam kalitesinde önemli olumsuzluklara neden olan alerjilerin belirlenmesi için alrji testlerinin yaptırılması önemlidir.

10- Ultrasonla aort anevrizması kontrolü:

Uzun müddet sigara içmiş olan yaşı 60’ın üzerindeki erkeklerin ana atardamar (aort) genişlemesine ultrason ile bakılıp imcelenmesi önemlidir.

11- Aşılama:

65 yaşın üzerinde grip ve zatürre hastalıklarına karşı aşılama mutlaka önerilmektedir. Her yıl grip, beş yılda bir de zatürre aşısı yaptırılmalı, ilaveten belli aralıklarla Hepatit ve on yılda bir kez de tetanos aşısı yaptırılmalıdır.

Leave a Reply