Epilepsi (Sara hastalığı) ile ilgili Sorular ve Cevaplar

epilepsi

Epilepsi (sara hastalığı) ile ilgili tüm sorular; Epilepsi, tekrarlayan nöbetlerin olduğu bir nörolojik hastalıktır. Fakat, her nöbet epilepsi değildir. Bazen, ilaç kullanımı, ateş, alkol, uyuşturucu kaynaklı olarak da nöbetler oluşabilir. Bir uyaran olmadan nöbet geçiriliyor ve bu nöbetler sık oluşuyorsa epilepsi teşhisi koyulur. Nöbetler olmadığı zaman hastalar normal yaşamlarına devam eder.

Epilepsinin pek çok türü vardır. Bebeklik, çocukluk, gençlik döneminde nöbetler görülmeye başlar. İlerleyen dönemlerde oluşan nöbetlerin altında ciddi bazı hastalıklar oluşabilir. Erken dönemde  yani primer dönemde ortaya çıkan epilepsinin nedeni bilinmiyor. Sekonder denilen epileptik nöbetler ise, kafa travmaları, felç, beyin kanaması ve beyin tümörü kaynaklı oluşur.

Epilepsi tamamen iyileşir mi?

Erken dönemde ortaya çıkan epilepsi nöbetleri, doğru teşhis ve ilaç tedavisi ile 2-5 yıl içinde iyileşebilir. Bir sebep karşılığında oluşan epilepsi nöbetleri ise çok zor tedavi edilir. Bu epilepsi hastaları ömür boyu ilaç kullanmalıdır.

Epilepsi türleri

Beyinde oluşan uyarı bozukluğu bazen sadece bir bölgede bazen de beynin tamamında oluşabilir. bu durum görülen nöbetlerin şiddetlerini de değiştirir. Bazı hastalar yerlerde ağızdan köpükler çıkarırken, bazıları duygusal bozukluğa, baş hareketlerinde ya da kolda farklılaşmalara değin nöbetler geçirebilir.

Epilepsi tedavisi

Bu hastalar ne yazık ki ömür boyu ilaç kullanırlar. Düzensiz kullanılan ilaçlar, epilepsiyi körükler ve daha kötü yapar. Öncelikle hastaya emar ve beyin tomografisi çekilir. Tanı koyulduktan sonra, tedavi uygulanır. Hastalarda, tanı tam olarak EEG ile yapılır. EEG veya beyin elektrosu, beynin hangi bölgesinde sorun olduğunu ortaya koymaktadır.

Epilepsi ve günlük yaşam

Epilepsi nöbetleri genelde, dikkat dağınıklığı ile meydana çıkar. Bu nedenle, çok yorulmamalılar, uykusuz ve aç kalmamalılar, aşırı alkol almamalılar. Bu durumlar nöbetleri şiddetlendirir.

Nöbette olan hastaya müdahale

Genelde hastalar nöbeti hatırlamazlar. Bazen nöbet hayatı tehlikeye atan bir durumda ortaya çıkabilir. Bunun için hastayı normal pozisyona getirmek ve müdahale etmemek önerilir. Nöbet başladıktan sonra bir sağlık kuruluşundan yardım istenebilir.

Epilepsi ve cerrahi müdahale

Bazı epilepsi hastasında hastalık çok dirençli olabilir. Bu durumlarda bazen epilepsi cerrahisi yapılır. Beynin bir bölgesi kaynaklı nöbet oluyorsa cerrahi uygulama ile o bölge etkisiz hale getirilir.

5 Comments

  1. Ece 7 Kasım 2016
    • admin 7 Kasım 2016
  2. Kadir 5 Şubat 2018
  3. Merve 21 Şubat 2018
  4. Derya 7 Temmuz 2018

Leave a Reply