Epilepsi Nedir Neden Olur? Epilepsi hastalığının Tedavisi var mı?

Halk arasında ismi sara olarak bilinen epilepsi, beyinde nörolojik bir bozuklukla kısa süreli yaşanan bir durumdur. Beyinde bulunan sinir hücreleri kaynaklıdır. Elektrik sinyalleri sinir hücreleri tarafından farklı algılanıp, yönlenir. Bu durumda, kısa süreli olarak hasta nöbet geçirir. Nöbetler, bayılma ve titreme şeklinde olup, ne zaman olacağı belli olmadığından zor bir rahatsızlıktır. 

Epilepsi nöbetleri kısa süreli olur demiştik. Beyinde bulunan sinir hücrelerinin kesintiye uğramasını sağlayan her şey, epilepsiye neden olmaktadır. Kafaya alınan darbe, travmalar, genetik faktörler, enfeksiyon veya doğuştan olan bozukluklar epilepsiye neden olur. Epilepsi tedavisi olan bir hastalık değildir. Sadece nöbetler kontrol altına alınabilir. Tamamen iyileşmesi sadece primer tiplerde mümkündür. Diğer epilepsilerde hasta ömür boyu ilaç kullanmak zorundadır.

Epilepsi nedenleri

Genetik faktör;

Bazı epilepsi türleri bir ailede oluşur. Bu nedenle, genetik faktörlerin epilepside etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 500 gen epilepsi ile bağlantılıdır. Fakat, bu genlerden birine sahip olmanız epilepsi hastası olacağınız anlamına gelmez. Bu genin olması, çevresel faktörlerin epilepsiyi tetiklemesine neden olur.

Doğuştan kaynaklı sorunlar;

Daha anne karnında olan fetüs, beyninde hasar oluşacak bir sorunla karşılaşabilir. Oksijen yetersizliği, annenin yetersiz beslenmesi, enfeksiyon ve diğer bazı hastalıklar bebekte beyin felci oluşturabilir. Down sendromu ya da epilepsiye neden olabilir.

Enfeksiyon;

Bazen, geçirilen bazı enfeksiyonlar beyinde değişikliklere neden olabilir. Bu durumda, ilerleyen yaşlarda birden epilepsi ortaya çıkabilir. Bakteri ve mantar enfeksiyonları beyinde apse yaratabilir. Apseler de epilepsiye neden olabilir. Menenjit, ensefalit ve nörosifilis epilepsiye neden olan enfeksiyonlardan bazılarıdır.

Kafa travmaları;

Sporda başa alınan darbe, başını çarpmak ve kaza geçirmek beyin fonksiyonlarında kalıcı bozulmalara  neden olabilir. Bu bozulmalar epilepsiye neden olur. Kısa süreli bilinç kayıpları ve küçük yaralanmalarda bu tarz riskler yoktur. Yeni doğan bebeklerde, bebeğin kafasının üzerine düşmesi epilepsinin başlıca nedenidir.

Hastalıklar;

Beyinde bulunan sinir hücrelerine zarar veren her hastalık epilepsiye neden olmaktadır. Yaşlılarda demans, kalp krizleri, beyne giden kanın kesilmesi ve beyin hücrelerinin zarar görmesi epilepsiye neden olmaktadır.

Çevresel nedenler;

Alkol almak, uykusuz kalmak, stres, regl döneminde yaşanan hormon değişimleri ve nikotin epilepsiyi tetiklemektedir. Tek başlarına bir zararı olmayan bu hastalıklar, bazen bir anda epilepsiye neden olur.

Epilepside ilk müdahale nasıl olmalıdır?

Epilepsi geçiren birisi ile karşılaşınca, ona soğan ya da kolonya koklatmanın hiçbir faydası yoktur. Nöbetin geçmesini beklemek en doğru olan yöntemdir. Bu durumda sakin olun ve çevrenin müdahalesine izin vermeyin. Kişiyi zapt etmeye çalışmayın.

Nöbet geçiren kişiye zarar verecek olan sivri maddeleri ortadan kaldırın. Nöbet geçiren kişinin boynunda kravat varsa, rahat nefes alması için gevşetin. Kişiyi yana çevirin. Hastanın nöbeti geçmiyor ve süresi uzuyorsa, hemen hastaneyi arayın ve ambulans çağırın.

Epilepsi Hastalığı Tedavi Yolları

Epilepsi tedavisi var mı?

Epilepsi hastalığının kesin tedavisi var mı?

Bu yazı onikibilgi.com kaynak alınarak özgün olarak yazılmıştır.

Leave a Reply