Epidural ve Spinal Anestezi İle Sezaryen

epidural anestezi

Sezaryen ameliyatlarında genel anestezi, epidural ve spinal anestezi uygulayarak doğum yapılır. Doğum esnasında, hastanın komple uyutulmasına genel anestezi, hastanın bel aşağısının hissisleştirilmesine  spinal ve epidural anestezi denilir. Anestezi yöntemleri, anestezi uzmanları tarafından yapılır. Hangi anestezi ile doğumun yapılacağına, hasta ve doktor birlikte karar verirler.

Spinal ve epidural anestezi verilirken, hasta oturur pozisyonda veya yan yatar. Bel bölgesine ince bir iğne ile 1-2 dakika kadar ilaç verilir. Anestezi enjekte edildikten 1-2 dakika içinde bacaklarda uyuşma hissi yayılmaya başlar. Genel anestezi altında anne karnında olan bebeğe kadar anestezi etki yapar. Ancak, spinal ve epidural anestezide bebek hiçbir şekilde anesteziden etkilenmez. Normal doğumlarda epidural anestezi uygulanır ve anne doğum sırasında bacaklarını hafif hareket ettirir.

Spinal ve epidural anestezi arasında farklar nedir?

Spinal ve epidural anestezi, belden aşağısının uyuşması için omuriliğe anestezi verilmesidir. Spinal anestezi, ilaç omurilikte olan dura zarının geçilerek daha ileride olan sıvıya yapılmaktadır. Spinal anestezide etki hemen başlar ve ilaç sadece bir defa yapılır. Hemen ameliyat sonrası bölge kapatılır. Epidural anestezide, ilaç omurilikte zarın dışına verilir. Etki süresi daha uzundur. Hastanın beline bir katater takılarak, ameliyat sonrası bile hastaya uyuşturucu verilerek ağrı etkisizleştirilir.

Bel bölgesinde bir enfeksiyon ya da hastada pıhtılaşma bozukluğu varsa spinal ve epidural anestezi yapılmamaktadır. Sezaryen ameliyatlarında bazen epidural ve spinal anestezi birlikte uygulanabilir. Bu karar doktor, anestezi uzamanı ve sizinle birlikte verilmektedir.

Epidural anestezi yan etkileri

Epidural enfeksiyonda hastanın tansiyonu birden fırlayabilir bu nedenle tansiyon kontrolü işlem süresince yapılmalıdır,

Epidural anestezide çok nadir olarak fazla ilaç alındığında kalp ritim bozukluğu ve nöbet şeklinde kasılmalar oluşabilir,

Normal doğumda anne adayının ıkınma kapasitesi düşer ve bebğin doğumu uzayabilir bu durumda vakum uygulaması yapılabilir.

İdrar tutamama operasyon sonrası oluşabilir.

Spinal anestezi yan etkileri nedir?

Kafa içinde basınç artmasına bağlı olarak şiddetli baş ağrıları oluşabilir,

Düşük tansiyon ve mide bulantısı oluşabilir,

Anestezi yapılırken iğne kırılabilir ve ilaç damar içine yapılabilir,

Baş dönmesi, bulantı ve bayılma hissi oluşabilir.

Leave a Reply