Enginarın faydaları, Enginar neye iyi gelir?

enginarın faydaları

Enginar ve az bilinen 7 faydası

Enginar hangi hastalıklara iyi gelir, enginar neye faydalıdır nasıl kullanılır, işte ayrıntılar. Yiyecek olarak tüketilen besinlerin en eskilerinden biri olan enginar, ilk kez Etiyopya’da yetiştirilmiş, sonra Mısır üstünden Avrupa’ya ulaşmıştır. Avrupa’da geleneksel olarak safra akışını uyarmak, böbrekleri çalıştırmak ve idrar söktürücü şeklinde
kullanılmıştır. Ayrıca sindirime yardımcı olmakta ve karaciğeri de temizlemektedir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller bakımından da sağlık açısından oldukça faydalı bir besin özelliği taşımaktadır.

Enginarın sağlığa olan faydaları nelerdir?

1- Sindirime yardımcı:

İçeriğinde yüksek oranda besin lifi barındıran enginar yaprakları, bağırsak hareketliliğini sağlamakta, dışkılamayı kolaylaştırarak kabızlığı önlemektedir.

2- Yüksek kolesterole iyi gelir:

Kolesterole olan etkileri üzerine yapılan çalışmalarda enginarın çok yüksek kolesterole sahip kişilerde pozitif etki yaptığı, ancak kolesterolü yüksek ama normal değerlere yakın olan kişilerde pek de etki sağlamadığı belirtilmektedir. Çalışmalarda enginar yaprağı kullanılmıştır.

3- Anemi’ye faydalıdır:

Enginar, demir bakımından oldukça zengin bir besin olup, demir eksikliği anemisinde hastaların tüketmeleri gereken sebzeler arasında yer almaktadır. Anemi tedavisinde doğal demir kaynağı olarak kullanılması tavsiye edilmektedir.

4- Splastik kolona karşı fayda sağlar:

Fonksiyonel bir bozukluk olan splastik kolon, hazımsızlık, şişlik, ağrı ve tuvalete çıkamama gibi sorunlara neden olmaktadır. Keisn bir tedavisi olmasa da belirtileri beslenme ile ilgilidir. Enginarı tam tahıllı gıdalar, kepekli pirinç, balık, patates, kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve keten tohumu gibi besinlerle birlikte tüketirseniz splastik kolon belirtilerini kontrol altında tutmanız mümkün olabilmektedir.

5- Karaciğere faydalıdır:

Kandaki kolesterol seviyesini düzenleyen HMG CoA-redüktaz adlı enzimin üretilmesini baskılamaktadır. Bunu sağlayan enginarın yaprakları olup, fazla kolesterolü süzme görevi olan karaciğerin üzerindeki yükü hafifletmektedir. Safra akışını uyardığı için karaciğperin toksinlerden arınmasına katkı sağlar.

6- İdrar söktürücüdür:

Enginar yaprağı idrar söktürücü özelliktedir ve fazla suyun vücuttan dışarı atılmasında yardımcıdır. İçeriğindeki bileşikler mesaneyi uyarmakta ve biriken sıvıların idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur. İdrar söktürücü ilaç kullananların, fazla sıvı kaybetmesine neden olabileceği için enginar yapraklarını tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.

7- Mide ekşimesine iyi gelir:

Göğüste yanma hissi yaratan reflü belirtilerinin ciddi şekilde azalmasını sağlayan enginar yaprakları, safra akışını arttırması ve bağırsak spazmlarını azaltması sayesinde de mide ekşimesini azaltır. Bulantı, şişlik, karın ağrısı ve kusma sorunlarına karşı da oldukça faydalıdır.

One Response

  1. Şengül Tuluk 26 Şubat 2017

Leave a Reply