En sık rastlanan alerji türü Ev tozu akarları

ev-tozu-akarlari

Alerji son yıllarda hızla yayılan bir hastalıktır. Özellikle genç yaşlarda bile görülen bu rahatsızlığın pek çok çeşidi vardır. Aslında alerji, bir madde ile karşılaşan vücudun ona karşı hassas olması ve daha sonra tekrar karşılaştığında vücudun anormal tepki vermesidir. İşte, ev tozu akarlarına olan alerji ve detaylı bilgi.

En sık görülen alerjiler:

Çevresel alerji, ev tozu akarları

Polenler

Küf mantarlar

Hayvan alerjileri, böcek alerjisi, besin alerjisi

İlaç alerjisi, mesleki alerjiler olarak sayılabilir.

Ev tozu akarları yani Mite nedir?

Mite ismi verilen ve akar olarak bilinen bu canlılar yaklaşık 0,1-0,5 mm. kadardır. Mikroskobik ortamlarda görülürler. Yaşamlarını sürdürmek için 20-30 derece sıcaklık ve %60 ve üzeri nem gereklidir. Bu canlılar dökülen deri hücreleri, saç, kıl ve kepek gibi maddelerle beslenirler. Genelde, yatak, yastık, yorgan, halı ve kumaş kaplı olan koltuklarda bulunurlar. 1 gr. ev tozunda yaklaşık 19 bin akar bulunmaktadır.

Akarlar deriden düşen parçalarla beslenmektedir. Zamanla beslendikçe kendi dışkılarını yaparlar. Bu dışkılar kuruyup zamanla toz olur. Solunum yolu ile alınan bu toz alerjinin ana kaynağıdır. Akarların vücut proteinleri ve dışkıları alerji yapmaktadır. %50 nemin altında ve 60 derece sıcaklıkta akarların yaşama şansı azalır. Fakat özellikle kış aylarında eve kapanıldığından alerji kaynaklı hastalıklar daha sık görülür.

Ev tozu alerjisi belirtileri:

Tüylü halılar, yastık, yatak ve yorganlar akarların en çok olduğu noktalardır. Akarlar solunum yolu ile alındığında, astım, alerjik nezle, deride egzama ve kaşıntı oluşabilir. Özellikle sabah yataktan kalkınca hapşırma, burun ve göz akıntısı oluşur. Akarların çok olduğu ortamlara girilince yakınmalar artar. Bazı hastalarda öksürük, nefes darlığı, astım atakları oluşabilir.

Akarlara karşı alınacak tedbirler nelerdir?

Yatak odasının akarlardan arınması gerekmektedir. Ev tozu akarları 55 derece üzerinde 1 saatte ölmektedir. Bu nedenle nevresimler 55 derece üzerinde yıkanmalı ve değişmelidir. Yatak odasında halı olmamalıdır. Yünlü battaniye ve peluş tarzı oyuncaklar olmamalıdır. Yatak odalarında mümkün olduğunca az eşya olmalıdır. Ev sık sık süpürge ile süpürülmeli nemli bezle silinip bol havalandırılmalıdır. Evde nem oranı düşük olmalıdır.

Ev tozu alerjisi geçici midir?

Alerji kroniktir fakat kontrol altına alınabilir.  Akar alerjisi olan kişilerin alerjik rinit, alerjik astım, alerjik konjuktivit ya da egzaması vardır. Akarlara karşı alınacak tedbirlerle bunların önüne rahatlıkla geçilir. Alerji, tedavisinde genelde hastalara immunoterapi uygulanmaktadır. Halk arasında aşı denilen bu tedavide hastaya alerjisi olan madde artan dozlarla verilir. Bu şekilde hastanın alerjenine olan hassasiyeti azalır.

Leave a Reply