El ve Ayak Parmak arasında Kaşıntı Nedenleri ve Tedavisi

kaşıntı nedenleri-33

Ellerde ve ayak parmakları arasında kaşıntı nedenleri nelerdir, ne tür bir tedavi uygulanmaktadır. Ayak parmakları arasındaki kaşıntının en belirgin nedeni mantardır. Özellikle floramızda bulunan bazı organizmalar, özellikle maya mantarları yaz aylarında o bölgenin nemli kalması, sürekli deniz veya havuza girmeye bağlı ıslak kalmasına bağlı olarak çoğalır.

Bu da ciddi bir mantar enfeksiyonu demektir. Özellikle askerlikte, postal ve bot giymek sonucunda ayakların sürekli kapalı ve havasız kalmasına bağlı mantar enfeksiyonu gözlenebilir.

Aynı şekilde sürekli kapalı ayakkabı ve çorap giymek zorunda kalan kişilerde de mantar oluşabilir. Ayakta nadiren egzamaya bağlı kaşıntı da görülebilir. Egzama da kaşıntı nedeni olsa da asıl sık görülen mantardır.

Bacaklarda kaşıntı Nedenleri

Kadın ve erkeklerde özellikle kış dönemi boyunca cildin çok sık yıkanması, kuruması ve sabunla temas etmesi durumunda deride kuruluk meydana gelir. Kuruluğa bağlı ciddi bir kaşıntı da oluşur.

Özellikle erkek hastalarda kısa çorap giymek, sentetik kumaştan kıyafetler giymek, uzun süre oturmak gibi etkenlerle cildin daha da kuruması sonucunda kaşıntılar gözlenebilir. Bunları engellemek adına bacakları sık nemlendirmek özellikle önerilir.

Duş jeli veya duş kremi kullanmak kaşıntıyı önlemeye yardımcı olur. Bacakta kaşıntı lokalize bir kaşıntı olduğu için sistemik hastalıklarla ilişkilendirmez. Çok nadiren böbrek yetmezlikleri gibi sistemik hastalıklarda ciltte ödem oluşması sonucunda da kaşıntı görülebilir.

Kaşıntıyı Hangi durumda ciddiye almalıyız

Vücutta kaşıntı varsa buna bir döküntü de eşlik ediyorsa mutlaka bir cilt doktoruna gitmek gerekir. Kasıklarda bir kaşıntı söz konusu ise bu bir mantar olabilir. Para şeklinde döküntüler varsa bu da egzama olabilir.

Sürekli tekrar eden, çıkıp çıkıp yok olan döküntüler kurdeşen olabilir. Özellikle çocuklarda ve alerjik bünyelilerde uzun süreli kaşıntılar, cilt kurulukları sonrasında egzama gelişir. Bu ilerleyebileceğinden mutlaka bir doktora gitmek gerekir.

Sıcak ortamda ortaya çıkan kaşıntılar kan fazlalığı veya lenfomaya ait kaşıntılar olabilir. Bu tür durumlarda gerekirse kan tahlili yaptırmak gerekir. Karaciğer, böbrek hastalıkları gibi durumlarda da yine kaşıntı olacağından, 1 haftayı geçen, sıcak ortamlarda artan kaşıntılarda mutlaka cilt doktoruna gitmek gerekir.

Sırt ve bacakların yanında oluşan kaşıntılar genellikle sinirsel kökenlidir. Ciltte kalınlaşmalar ve koyulaşmalar söz konusudur. Başlangıçta bir cilt doktoruna gidilirse deri değişiklikleri meydana gelmeden tedavi yapılabilir.

Kaşıntıyı azaltmak ve hafifletmek için neler yapılabilir?

Kaşıntıyı azaltmak için önce yediklerimize dikkat etmemiz gerekir. Damarları genişleten gıdalar, alkol, kafein ve baharatlı gıdalar tercih edilmemelidir. Kafein uyarıcıdır, stresi arttırır. Bu yüzden kahve, kola, çay gibi içecekleri tüketmemek gerekir.

Haşlama sebzelerden ve etlerden de kaçınmalıyız. Katkı maddesi içeren gıdalar değil, doğal gıdalar seçilmelidir. Bunlar alerji yapıp kaşıntıyı tetikleyebilir. Kaşıntısı olan kişiler banyo yaparken dikkatli olmalıdır.

Çok sıcak suyla banyo yapmak kaşıntıyı tetikler. Aşırı sabunlanma ve kese de yapılmamalıdır. Banyodan sonra mutlaka nemlendirici kullanmak gereklidir. Nemlendirici koku ve parfüm içermemelidir.

Hangi cilt hastalıkları kaşıntıya neden olmaktadır?

Genel kaşıntı nedenleri arasında cilt hastalıkları, sinirsel nedenler, ilaçlara bağlı kaşıntılar, alerjik durumlara bağlı kaşıntılar ve iç hastalıkları kaşıntı nedeni olabilir.

Dermatolojik olarak kaşıntı nedenleri:

– Mantar
– Egzama
– Kurdeşen
– Cilt kuruluğu
– Su çiçeği
– Uyuz
– Bit
– İltihabi deri hastalıkları

Ciltteki deri hastalıklarına bağlı deri hastalıklarında genellikle ciltte bir görüntü bozukluğu olur. Deride kalınlaşma kırmızılık, dökülme, kabuklanma gibi durumlar söz konusudur. Ciltte eğer bir görüntü değişikliği varsa bunun bir deri hastalığına bağlı kaşıntı olduğunu anlayabiliriz.

Ciltte belirti vermeden ortaya çıkan kaşıntının nedenini anlamak için kan tahlili yapılması gerekir. Deriye bağlı kaşıntılarda öncelikle göz muayenesi söz konusudur. Genellikle bir deri doktoru hangi hastalığın kaşıntıya neden olduğuna bakar. Eğer hastalık teşhis edilemiyorsa daha ileri tetkikler yapılması gerekir.

Genel deri kaşıntılarında eğer bir döküntü söz konusu ise ürtiker yani kurdeşen adlı deri hastalığıdır. Bunun dışında alerjik egzama olarak adlandırılan durum da kaşıntı yapar. İç hastalıklarına bağlı kaşıntıda ise ciltte belirti yoktur. Sadece kaşıntıya ait tırnak izleri söz konusudur. Mutlaka detaylı muayene gerekir.

Kaşıdığım bölge çok kabardı, ne yapabilirim?

Israrcı kaşınmalarda ciltte bir deri değişikliği söz konusu olursa tıbbi nemlendiricilerden faydalanılabilir. Günümüzde kaşıntıları gideren ve tedavi eden reçetesiz satılan pek çok tıbbi nemlendirici vardır. Bu tür kremler eczanelerde satılır.

Kaşıntı ısrarla devam ediyorsa mutlaka bir doktora danışmak gerekir. Eğer hemen doktora ulaşmak söz konusu değilse evde bulunan vazelin, gliserin ya da ayçiçek yağı gibi doğal bir yağ da kullanılabilir. Kaşınan yere buz tutabilir, soğuk su uygulanabilir.

Özellikle bu bölgeyi kaşımaktan kaşınmak gerekir. Üzerine ılık bir duş almak da iyi gelecektir. Sıcak banyo geçici olarak cildi rahatlatır, ancak daha sonrasında kaşıntıyı daha da arttırır. Sıcak su damarları genişleteceğinden kaşıntı daha fazla tetiklenir.

Kaşınan bölgeyi nemlendirmek çok önemlidir. Eğer eczaneye ulaşılabilir durumdaysak kaşıntıyı gideren reçetesiz kremler haricinde hidrokortizon içeren kremler de kaşıntıyı giderebilir.

Kaşıntı nasıl tedavi edilir?

Kaşıntıya neden olan faktörler ortadan kaldırıldığı zaman kaşıntı tedavi edilmiş olacaktır. Eğer bir deri hastalığına bağlı kaşıntı söz konusu ise öncelikle onun tedavi edilmesi gerekir. Sedef, mantar, egzama, ürtiker gibi deri hastalıklarının tedavisi otomatik olarak kaşıntının da yok olmasını sağlar.

Genellikle nemlendirici kremler, kortizonlu ilaçlar çok gerekli ise kortizonlu iğne ve haplar kullanılır. Antihistaminik olarak adlandırılan ve alerjiyi kesen ilaçlardan faydalanmak gerekir. Ciltte belirti vermeyen uyuz ve bit gibi sık görülen durumlarda da bunun teşhis edilip tedavi ile ortadan kaldırılması çok kolaydır.

Sinirsel durumlarda özellikle ısrarcı bir kaşıntı söz konusudur. Ciltte kalınlaşma, renk değişikliği gibi değişiklikler de olabilir. Bu tür durumlarda da antidepresan ilaçlar, nemlendirici kremler verilir. Spor ve iyi beslenme de önemlidir.

Eğer kaşıntıda bir iç hastalığından şüphelendiysek genel kan tahlilleri yaptırmak gerekir. İç hastalıkları söz konusuysa ilk teşhisin ardından bir iç hastalığı uzmanına görünmek gerekir.

Leave a Reply