Ekşi Mayalı Ekmeğin Faydaları ve Yemek İçin 10 Neden

Ekşi mayalı ekmek, son zamanlarda hiç olmadığı kadar hayatımızın içinde. Bu ekmeğin faydaları ise diğer ekmeklere göre oldukça fazla ve son yıllarda neredeyse tüm fırınlarda, hatta bazı süper market zincirlerinde dahi satılmaya başlanan bu ürün, evde yapma denemelerine de sıklıkla giriştiğimiz bir gıda oldu. Hatta işi ileri boyuta taşıyıp, ekşi mayayı da evde üretenler var.

Kafamız haliyle bu ekmek bolluğu sebebiyle biraz karıştı. Hangi ekmeği tüketmeliyim? sorusunu kendimize sık sık sorduk. Gelin biraz ekşi mayalı ekmeğe bakalım ve neden ekşi mayalı ekmek tüketmemiz gerektiğini görelim.

Ekşi Mayalı Ekmek Nedir?

Ekşi mayalı ekmek, un, su ve çok az miktarda şeker ile yaklaşık 9-10 günde olgunlaşan ekşi maya ile yapılır. Yapımında hijyen çok önemlidir. Bu sebeple sterilize edilmiş bir kavanoz ve çelik kaşık kullanılarak yapılır. Kullanılan un kimyasal maddelerden uzak, tamamen doğal bir un olmalı, su ise mümkünse doğal kaynak suyu, bu mümkün değilse hazır içme suyu olmalıdır. Musluk suyu kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu kurallara uyulmadan yapılan ekşi maya, içerisinde yararlı bakterilerin üremesine elverişli bir ortam sağlamaz. Doğal olarak o maya tutmaz.

Maya 9-10 günlük sürecin sonuna gelindiğinde, ilk ekmek yapılmaya hazır olur. Bu maya ile yapılan ekmeğe, ekşi mayalı ekmek denir. Hazırlanan maya, sürekli beslenerek yıllarca yaşatılabilir. Yıllanan mayalar, çok güçlü ve en ideal mayalardır. En güzel ekmekler yıllanan mayalar ile yapılır. Maya yıllandıkça, tadı daha da ekşileşir.

Ekşi Mayalı Ekmek Yemek İçin 10 Neden:

  1. İçerisinde, B12, B1- B6, niasin, folat, riboflavin, E vitamini, magnezyum, fosfor, çinko, selenium, demir, manganez, kalsiyum, potasyum, değerli yağ ve protein asitleri vardır. Paketlenmiş, endüstriyel bir ekmekte tüm bunları bir arada bulmak mümkün olmayabilir.
  2. Bünyesinde yararlı bakteri ve mantarları bulundurduğu için doğal bir probiyotiktir.
  3. Ekşi mayalı ekmek, bilinen en eski ekmek çeşididir. Bu sebeple insan vücuduyla fizyolojik açıdan en uyumlu olan ekmektir.
  4. Probiyotik olması sebebiyle, bağırsağı enfeksiyon ve hastalıklara karşı korur.
  5. Hazmı kolaylaştırır.
  6. Boşaltımı kolaylaştırır.
  7. İçerisinde, diğer ekmeklere oranla daha az fitik asit (fitat) bulunur. Bu sebeple demir, çinko ve kalsiyumun vücudumuzdaki emiliminin artmasına yardımcı olur.
  8. Diğer ekmeklere oranla daha düşük glisemik indekse Bu yüzden kan şekerini birden bire yükseltmez. Bu da hızlı acıkmanın önüne geçen bir durumdur.
  9. Ekşi maya, yapısı itibariyle buğdaydaki gluteni parçalar. Bu sebeple gluten hassasiyeti olanlar, ekşi mayalı ekmekleri her zaman daha kolay sindirir.
  10. Ekşi mayanın oluşması esnasındaki süreçte, asetik asit ortaya çıkar. Bu da doğal bir küf önleyicidir. Yani ekşi mayalı ekmeğin bozulmaması için, içerisine birşeyler eklemeye gerek yoktur. Maya kendi koruyucusunu doğal olarak üretir.

Bu yazı tavsiyeediyorum.com/makale_16260.htm kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply