Eklampsi nedir? Belirtileri, tedavisi

gebelikte eklampsi

Eklampsi nedir? Belirtileri, tedavisi nelerdir işte detaylar yazımızda. Eklampsi, sara nöbetine benzeyen nöbetlerdir. Kol ve bacaklarda kasılmalar, bilinç kayıpları, tansiyon yüksekliği vardır. Bu gebelerde hemen gebelik sona erdirilir. Gebeliğin sona erdirilmesinin nedeni gebenin tekrar aynı nöbetleri geçirecek olmasıdır. Aslında preeklampsi geçiren gebeler eklampsi geçirirler. Eklampsi tehlikelidir ve anne hayatını tehdit eder. İşte, eklampsi ve belirtileri;

Eklampsi krizleri genelde hamileliğin 20. haftasından sonra görülür. Doğum sırasında ve doğumdan sonraki 48 saat içinde eklampsi görülme oranları yüksektir.

Eklampsi belirtileri

Kriz geçirme, kollarda ve bacaklarda kasılmalar,

Şiddetli baş ağrıları,

Vücutta şişlik ve ödemler,

Karaciğer ve karın bölgesinde ağrılar, geçici bilinç kaybı ve görme bozukluğu olarak sayılabilir.

Eklampsi tanı

Eklampsi tanısı nöbetlerin olması ile koyulur. Nöbet olmadan eklampsiden kuşkulanılmaz. Nöbete, tansiyon yükselmesi, trombosit düşmesi, idrarda protein atılması, hiç idrar çıkaramama eşlik eder.

Eklampsi tedavisi

Eklampside yapılacak olan şey hemen bebeğin sezaryen ile alınmasıdır. Doğum sonrası tüm belirtiler hızla düzenlenmeye başlar. Bazen hastaya kan basıncını düşürmek için ilaçlar verilir, hastanın nöbet geçirmesini engellemek için magnezyum sülfat tedavisi yapılır. Bebek erken doğum ile alınmışsa hemen yoğun bakıma alınır.

Eklampsi aslında gebelikte oluşan ve bilinç kaybıyla birlikte komaya sokan bir gebelik zehirlenmesidir. Halk dilinde havale hastalığı da denilmektedir. Genelde ilk gebelikte ve preeklampsi ile birlikte görülür. Anne ve bebeğin hayatını riske attığından dikkatli yaklaşılması gerekilen bir hastalıktır. Preeklampsi gebeliğin 20. Haftasından sonra kan basıncının yükselmesi, ayaklarda ve ellerde su toplanması, idrarda protein atımının artması ile oluşur. Preeklampsi her zaman eklampsiye dönüşmez. Erken teşhis ve tedavi ile durum önlenebilir.

Leave a Reply