Egzersiz ile yağ yakmanın yolları

Sadece diyet uygulamak uzun vadede kilo vermenizi sağlar. Ama diyetle birlikte egzersiz yapmak, daha hızlı ve sağlıklı kilo vermenizi sağlar. Sağlıklı kilo vermek için aldığınız kaloriden daha fazla kalori yakmanız gerekmektedir. Yürüyüş, koşu, bisiklete binmek, yüzmek ve aerobik en iyi kalori yakma sporlarıdır.

Hangi egzersiz seçilmeli ve nasıl uygulanmalıdır?

Yağların yakılması için, enerji harcamanız gereken egzersizler seçilmelidir. Seçilen egzersizler, bacak kasları gibi vücudunuzda olan büyük kasları da kullanması gerekmektedir. Yağlar yavaş yakılır, yağın yakılması için vücut büyük oranda oksijene ihtiyaç duyar. Daha fazla oksijen vücuda enerji harcatan egzersizlerle alınır. Yağ yakılan egzersizler sırasında konuşabilir fakat şarkı söyleyemezsiniz.

Egzersizler haftada 3-4 gün ve 30-60 dakika aralığında olmalıdır,

Egzersize başlayınca asla bırakılmamalıdır, düzenli olmalıdır,

Her 20 dakika da bir defa, 1 su bardağı su içilmelidir,

Farklı egzersizler seçilmeli ve kullanılan kas grupları dinlendirilmelidir.

Egzersiz sonrasında ne yenilemelidir?

Zayıflamak için yapılan egzersizlerinin yanında beslenme programı da özel olmalıdır. Halk arasında aç karna egzersiz yapmanın daha fazla kilo verdireceği konuşulur. Oysa bu durum yanlıştır. Yararlı olacak olan egzersiz, hafif şekilde öğün almak ve 1 saat sonrasında yapılan egzersizdir.

Yürüyüş sırasında çok fazla terlemek kilo vermenizi sağlamaz. Bu durum vücuttan su kaybettiğinizi gösterir. Hemen bu suyun da yerine koyulması gerekir. Spordan sonra hiçbir şey yememek lazım diye düşünürseniz yine yanlış yaparsınız. Egzersiz sonrasında kolay sindirilen karbonhidrattan zengin, yağ bakımından fakir yiyecekler tüketilmelidir. Üstelik egzersiz sırasında her 20 dakikada 1 bardak su içilmelidir.

Egzersiz sonrasında; 1-2 porsiyon meyve, 3-4 grissini, 1-2 dilim ekmek ve yağsız yoğurt, 1 su bardağı meyve suyu, 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 1 su bardağı süt tüketilebilir. Egzersiz sonrası cips, çikolata, yağlı süt ve şekerli besinler tüketilmemelidir.

Vücutta yağ dokusu nasıldır?

Yediğimiz yiyeceklerde, gereğinden fazla tüketilen yağ ve proteinler yağ hücrelerine dönüşür. Karbonhidratların fazla alınması, kaslarda ve karaciğerde depolanmasına neden olur. Bu depolar varken daha fazla tüketilirlerse yağ hücresine dönüşüyorlar.

Yağ dokusunun her vücutta bulunması gerekir. Yeni doğanlarda yağ oranı %12 iken, bu oran 6 ayda %30’a yükselir. Bebek yürümeye başladığında bu oran %18’e iner. Ergenlikte yağ oranı yine yükselişe geçer.

Kas ve yağ birbirine asla dönüşmez. Çünkü kas bir dokudur, yağ ise bir maddedir. Bu nedenle dönüşüm olmaz.

Leave a Reply