Düzenli yürüyüşün sağlığa faydaları

düzenli yürüyüşün sağlığa faydaları

Düzenli şekilde yapılan yürüyüş kas sisteminizin kuvvetlenmesini, stresin azalmasını, şişmanlığın önlenmesini ve yaşlanma etkilerinin gecikmesini ve daha birçok fayda sağlamaktadır. Sağlıklı bir hayat sürmek için düzenli yürüyüşleri kendinize alışkanlık edinin ve kaliteli yaşayın.

Yapılan düzenli yürüyüşler kişide vücudun oksijen kullanım kapasitesini arttırmakta, kas gruplarının ritmik ve dinamik çalışmasını sağlamaktadır. Bu yürüyüşlerle dakikada 6 kalori harcanmakta, kilo kontrolü sağlamaya destek olmakta ve vücuttaki yağ oranının azalması sağlanmaktadır. Kişilerde kemik güçlenmesini, kilo kontrolünü, kalp ve akciğer sağlığını korumayı sağlamaktadır.

Düzenli yürüyüşlerde her bir adımın 10 faydası vardır. Bunları sıralayacak olursak;

1- Kan basıncını düzenler

2- Sindirimi kolaylaştırır

3- Solunumu düzenler ve kapasitesini arttırır

4- Uykusuzluğu düzenler

5- Yorgunluk hissini önler

6- Vücutta endorfin salgısını sağlar

7- Kemikleri güçlendirir ve sertleşmesini sağlar

8- Kasların ve eklemlerin esnekliğini arttırır. Boyun ve beldeki ağrıları azaltır.

9- Beyne giden oksijeni arttırır. Zihinsel potansiyelin artmasını sağlar.

10- İyi ve kötü kolesterolü dengeler ve düzenler. Trigliserid seviyesini düşürür.

Sağlıklı yürüyüşler için öneriler:

Yürüyüşlerinize ısınma hareketleri yaparak başlamalısınız. Saniyede 1 adım atıp dakikada 2-6 kalori, 2 adım da 5-7 kalori harcamanız mümkün. Yürüyüşlerinizi de yavaşça sonlandırmalısınız. Bu yürüyüş şekli ile senede 5-6 kiloyu çok sağlıklı olarak verebilirsiniz. Günlük yaşantınızda kalça kaslarınızı minimum 30 kez kasıp gevşetme hareketi yaptırmanız da çok yararlıdır.

Düzenli yürüyüş kan dolaşımı ve kan damarlarındaki miktarı arttırmakta, kalp damar ve beyin hastalıklarının riskini azaltmaktadır. 40 yaşın üzerindeki kişilerin yapacakları yürüyüşleri doktorları ile görüşerek yapmaları tavsiye edilir. Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olanların da doktor kontrollerini aksatmamaları önemlidir.

Yürüyüş yaparken dikkat edilecekler:

Yapmayı düşündüğünüz yürüyüşlerinizi hafif yemek yedikten sonra en az iki saat sonra yapmalı, öncesinde ve sonrasında bol su alınmalıdır. Yemeğinizi ağır yaptıysanız yürüyüş yapmamanızı öneririz. Sabah yapılan yürüyüşler tercih edilmelidir. Çok sıcak ve çok soğuk rüzgarlı havalarda yürüyüş için kendinizi zorlamanız önerilmez. Herhangi bir sorun ya da sıkıntı duyduğunuzda yürüyüşün yarıda bırakılması devam edilmemesi gerekmektedir.

Leave a Reply