Dövme yaptırmak ya da dövme sildirmek zararlı mı?

dövme yaptırmak ve dövme sildirmek zararlı mı

Dövme yaptırmak veya dövme sildirmek zararlı mı? Dövme’nin geçmişi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Günümüzde hala popüler olan ve giderek de popülerliğini arttıran dövme, kalıcı ve geçici olmak üzere iki şekilde yapılabiliyor. Daha çok yaz aylarında dövme yaptıranların sayısında artış olmaktadır. Dövme yapanların ve yaptıranların da sağlıkları itibariyle bazı taramalardan geçmeleri önemlidir.

Hijyenik koşulları bulunmayan mekanlarda yapılan dövmeler ve kalıcı makyajlar ciltte bazı sağlık sorunlarına meydan verebilmektedir. Dövme, iğne kullanılarak deri altına boya enjeksiyonu ile yapılmaktadır. Kalıcı makyaj da bir tür dövmedir ve kullanılan boyalarda farklılık vardır. Dövme yaptıranlarda, bu boyalara karşı alerji de gelişebilmektedir. Boya ile ilgili alerjik reaksiyonlar hemen gelişebildiği gibi, yıllar sonra da ortaya çıkabilmektedir. Yapılmakta olan dövmelerde metal tuzlar ve uygulamanın kalıcı olmasını sağlayan plastik bileşikler ve organik boyalardan meydana gelen karışımlar kullanılmaktadır. AB’de yapılan risk değerlendirmesinde kullanılmakta olan boyaların kozmetik açıdan uygun olmadığı, bir bölümünün de kansinojen olduğu belirtilmektedir.

Dövme yaptırmak riskli midir?

Hijyenik olmayan ortamlarda yaptırılan dövmelerde, steril olmayan kirli iğnelerin kullanılması nedeniyle Hepatit, HIV, Herpes enfeksiyonu ve AIDS virüsü gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanmak içten bile değil. Dövme yaptıracaksanız sertifikalı, bu mesleğin eğitimini almış temiz ve steril yerleri tercih etmelisiniz. Kullanılan dövme malzemelerini ve materyallerini kesinlikle inceleyin. Derinizde taşıyacağınız kimyasalların ne olduğunu iyice öğrenin.

Kronik alerjik hastalığı, sedef ya da başka bir deri hastalığı bulunan kişilerin dövme yaptırmaları kesinlikle tavsiye edilmez. Vücuttaki benleri kapatmak için yaptırılan dövmeler kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü, ben üzerindeki bir değişikliğin takibi dövmenin üstünü kapaması nedeniyle yapılamamaktadır.

Dövme sildirme:

Vücutta görünen bölgelere yaptırılan dövmelerden sıkılma, aile baskısı ya da ayrılık gibi nedenlerle kurtulmak istendiğinde sildirme yaptırılmaktadır. Son yıllarda dövme sildirme işlemleri de giderek artış göstermiştir.

Dövme, kişinin kendini gösterme ya da bir iddiası olarak düşünülebilir. Fakat, birçok kişi özel ya da iş hayatı sebebiyle pişmanlık duyarak sildirmek istemektedir. Dövme yaptırılırken de sildirilirken de deride izler meydana gelebilmektedir.

Eskiden yaptırılmış olan siyah renkli dövmeler çok daha kolay çıkarılabilmektedir. Sarı, mavi ve yeşil renkli dövmeler daha zor silinebilmektedir. Tek renk özellikle siyah renkli dövmelerin silinmesi daha kolay. Yeni yapılan dövmelerin silinmesi de çok kolay değil.

Dövme yaptırmak ta sildirmek de aslında tıbbi bir işlemdir. Bu nedenle mümkünse dövme yaptırma ve silme işlemlerinin doktor kontrolünde yapılmasına önem verilmelidir.

Leave a Reply