Dolaşım sistemi hastalıkları nelerdir?

dolaşım sistemi hastalıkları

Dolaşım sistemi hastalıkları nelerdir? Yaşamsal faaliyetlerin yürütülmesinden sorumlu en önemli organ sistemlerinden biri olan dolaşım sistemi, vücuttaki hücrelere ve dokulara oksijen, besin ve hormon temini gerçekleştirmekle görevlidir. Dolaşım sisteminin sağlıklı olması, vücudun da sağlıklı olması demektir. Yapılan araştırmalara göre ölüm oranının en yüksek olduğu hastalıklar dolaşım sistemi hastalıklarıdır.

Dolaşım sistemi ya da kardiyovasküler sistem kalp, kan ve damarlardan meydana gelmektedir. Kan; alyuvarlar, lökosit, trombosit ve kan plazmasından meydana gelir. Kan damarları; toplardamarlar, atardamarlar, arteriol ve kılcal damarlardan oluşmaktadır. Bu parçaların tümü dolaşım sisteminin düzgün işleyişinde katkı sağlamaktadır. Bunlardan herhangi birinde ufak bir sorun meydana geldiğinde ölüme varan problemler oluşabilmektedir. Dolaşım sistemi sorunları doğumsal ve edinsel olmak üzere iki türlüdür.

Dolaşım sisteminin ortak sorunları:

Aort anevrizması yani genişlemesi: Vücuttaki en büyük arter olan aort duvarının şişmesidir ve aortun zayıf ya da deforme olmuş bölgelerinde oluşmaktadır. Aortun kopması ya da patlaması kişide şiddetli kanamalara sebep olabilmektedir.

Aort koarktasyonu yani daralması: Daralan aortta kan basınç sebebiyle sıkışmaktadır. Daralma, daha çok aorttan kafa ve kollara giden damarlardan çıktıktan sonra oluşmaktadır. Doğumsal sorunların %8’ini oluşturan aort daralması erkek çocuklarda daha çok görülmektedir.

Anjina: Kalbe giden kan damarlarında tıkanıklıktan dolayı göğüste ağrı hissedilmesidir. Yaklaşmakta olan kalp krizinin uyarısı olarak kabul edilen anjinada göğüs ağrısı yaklaşık 10 dakika kadar sürmektedir.

Aritmi: Kalbin ritmindeki düzensizliktir. Belirtileri hızlı kalp atımından yavaş atımına kadar değişkendir. Aritmi doğuştan ya da sonradan olan bir sorun olabilmektedir.

Ateroskleroz: Arter duvarında plak ya da aterom meydana gelmesi sebebiyle sertleşme olmasıdır. Arterdeki plak kolesterol, yağ birikmesi ve kalsiyum nedeniyle olabilmektedir. Ateroskleroz kan dolaşımını zorlaştırabilir, hatta durdurabilir de. Ayrıca kalp damar hastalıklarına ve kalp krizine de sebep olabilmektedir.

Hipertansiyon: Hipertansiyon ya da yüksek kan basıncı 140 – 90 mmHg’yi aşan durumları ifade etmektedir. Daha çok sağlıksız beslenme, sigara içmek ve kalıtsal nedenlerden kaynaklanır. Kalp krizi ve diğer kalp hastalıklarına neden olabilmektedir.

Periferik damar hastalığı: Kan damarlarındaki bir hastalık olan periferik damar hastalığı, kol ve bacaklar gibi vücudumuzun uç bölgelerindeki kan dolaşımını etkilemektedir. Bu hastalık kan damarlarının yağ asidinden dolayı tıkanmasından oluşmakta, uyuşma ve karıncalanma ile belirti vermektedir.

Hiperkolesterolemi: Kanda artış gösteren kolesterol oranı ile karakterize olan bir durumdur. Düşük yoğunluklu (LDL) ve yüksek yoğunluklu (HDL) olarak iki türü bulunmaktadır.

Kardiyomiyopati: Dolaşım sistemi hastalıkları genel olarak kardiyomiyopati içerir. Kalp kaslarında bozukluk ya da miyokardin zayıflığından dolayı oluşmaktadır.

Konjenital kalp defekti: Doğumsal bir sorun olup, kesin sebebi bilinmemektedir. Hastalık anormal kalp organ gelişimi gösterebilmektedir.

Koroner arter hastalığı: Diğer adı koroner kal hastalığıdır. Dolaşım sisteminin en yaygın sorunu olup, plak birikime bağlı olarak kalbe olan kan akımının bozulmasıdır. Dünya genelinde başı çeken ölüm nedenlerindendir.

Varis: Kişinin vücudunun alt bölgelerinde toplardamarlardaki kapakçıkların vazifesini tam manasıyla yerine getirememesi neticesinde toplardamarın şişmesi veya genişlemesiyle oluşmaktadır. Bacaklarda ağrı, karıncalanma, ayaklarda da şişlik yaratabilir.

Leave a Reply