Doğum sonrası anne ve meme bakımı

doğum sonrası anne ve meme bakımı

Doğum sonrası anne ve meme bakımı: Doğum sonrası anne ve meme bakımı: Normal doğumdan 48 saat, sezaryenden 72 saat sonra anne taburcu edilir ve eve yollanır. Doğum sonrası evde annenin bakımı 6 hafta kadar çok önemlidir. Anne bu dönemde lohusadır ve vücut artık eski haline gelmeye başlamıştır. Emzirme, kilo verme ve meme bakımı bu dönemde en önemli olan konulardır.

Doğum sonrası beslenme

Doğum sonrası anne ilk haftada hemen 5 kilogram kadar verir. Bu kilo, bebeğin suyu ve kendi ağırlığıdır. Bu noktadan sonra annenin dengeli beslenmesi ve fazla olan kiloları vermesi gerekmektedir. Günlük, 2.600-2.800 kcal besin alınmalıdır. Günlük 30 dakikalık yürüyüşler ve dengeli yapılan beslenme düzeni ile anne hem bebeğine yeterli süt verir hem de kilosunu normale döndürür.

Doğum sonrası kabızlık

Gebelikte kabızlık sık yaşanan bir durumdur. Gebelik sonrası kabızlığı engellemek için bol su içmek, posalı ve lifli gıdalar tüketmek gereklidir. Gerekirse mutlaka doktora gidilmelidir.

Doğum sonrası banyo yapmak

Doğum sonrası anne ayağa kalkar kalkmaz banyo yapabilir. Normal doğumda hemen, sezaryende 3 gün sonra banyo yapmak önerilir. Annenin ayakta durur şekilde banyo yapması daha iyidir. Normal doğumda vajene su girmemesi, sezaryende dikiş yerlerine sürtme yapılmaması önerilir.

Doğum sonrası perine bakımı

Tuvalet ihtiyacı sonrası temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. Bölgede epizyotomi yani dikişler varsa, antiseptik solüsyonlar ile bölge silinmelidir. Bölgeye buz koyulması ödem ve ağrıyı azaltır. Doğumdan 24 saat sonra perineye sıcak kompres uygulanabilir. Ağrı buna rağmen devam ederse doktorun verdiği ağrı kesiciler kullanılabilir.

Doğum sonrası cinsel ilişki

Doğumdan 6 hafta sonra cinsel ilişkiye izin verilir. Fakat, ilişki sonrası ağrı oluşabilir ve bu ağrı 1 yıl kadar kendini hissettirebilir.

Doğum sonrası meme bakımı

Doğumdan hemen sonra annenin bebeği emzirmesi istenir. Emzirme her iki meme tarafından yapılmalı ve emzirme öncesi memeler, meme uçları ılık su ile temizlenir. Günde 8-10 kez emzirme yapılmalı ve her bir göğüs için 5 dakika kadar emzirme olmalıdır. Emzirme ile, memede sütün birikimi engellenir ve memede gerginlik ve ağrı olmaz. Meme başı çatlakları, kremler ile tedavi edilir.

Doğumdan sonraki ilk haftada memede damarların kanla birlikte genişlemesi ve memede sütün aşırı birikimi nedeni ile ağrı ve şişlik oluşur. Buna angorjman denilir. Bebeğin sık emzirilerek memenin boşaltılması gerekmektedir. Soğuk bası, parasetomol ilaçlar kullanılabilir. Memede olan süt pompa ile boşaltılabilir.

Leave a Reply